Tako kot kar nekaj prvoligašev se tudi Rudar iz Velenja v novo sezono slovenskega prvenstva podaja v močno prevetreni podobi. Klub iz Šaleške doline je prvo potezo povlekel še pred koncem minule sezone, ko so člani na aprilski skupščini enoglasno razrešili tako upravni odbor kot predsednika Gašperja Škarjo, junija pa je nato sledil še umik glavnega pokrovitelja – lastnika stavniškega podjetja, Srba Borisa Vargasa. Skozi še korenitejše spremembe je v zadnjih tednih šla tudi prva ekipa, saj se je poleg prihoda trenerja Marijana Pušnika v slačilnici Rudarja zamenjalo več kot 15 igralcev.

Od dresa Knapov so se med drugim poslovili številni nosilci (Billong, Vručina, Zec), na izhodnih vratih kluba pa sta tudi močno zaželeni prvi strelec prvenstva John Mary in njegov soigralec v napadu Dominik Glavina. »Mary je izredno dober igralec, eden najboljših v slovenskem prostoru. Kot trener bi si želel, da ostane, vendar je realnost drugačna. Njegov odhod je zelo verjeten, a dogovor, ki bi ustrezal tako njemu kot klubu in nekdanjemu investitorju, še ni bil dosežen. Tudi zato se zna zgoditi, da bo za nas odigral še nekaj prvenstvenih krogov,« pravi Marijan Pušnik, ki je prav zaradi bržkone neizbežnega odhoda Nigerijca v klub po skoraj desetletju znova privabil Edina Junuzovića.

Napadalec iz Bosne in Hercegovine je z 31 leti najstarejša od devetih okrepitev Velenjčanov v poletnem prestopnem roku. Naslednja v vrsti sta kar devet let mlajša branilca Damjan Vuklišević in Robert Pušaver, ki sta kot posojena igralca Maribora nazadnje nastopala za Krško. »Vzrok velikega števila odhodov in prihodov je odhod glavnega sponzorja. Vsi igralci so prišli brez odškodnin. Zaradi nižjega proračuna posebnih želja na področju okrepitev zato nisem imel. Vse je potekalo v skladu s trenutnim finančnim položajem kluba,« pojasnjuje Pušnik.

V skladu s finančnimi zmožnostmi kluba so tudi pričakovanja pred začetkom prvenstva, ki se za Velenjčane začenja v nedeljo z domačo tekmo proti Domžalam. Če je moštvo s sedmim mestom v minuli sezoni zaostalo za ambicijami nekdanjega vodstva, ki je stremelo k nastopom v Evropi, so cilji zdaj nižji. »Olimpija, Maribor, Gorica in Domžale bodo poglavje zase, za druga mesta pa se bo borilo preostalih šest moštev. V prvi vrsti si klub želi mirne plovbe in čim manj skakanja po lestvici. Seveda si ne želimo niti boja za obstanek. Ali bomo osmi, sedmi, šesti ali peti, pa bodo odločili igralci,« še meni Korošec na klopi Rudarja.

Velenjčani so v enomesečnem pripravljalnem obdobju odigrali pet prijateljskih tekem in dosegli zmago (Ungheni Moldova), dva remija (Lokomotiva Moskva, Hajduk) in dva poraza (Istra 1961, Lokomotiva Zagreb).

Naš namig: 5. mesto.