Odelo, ki v Preboldu v torek odpira novo proizvodno-logistično halo, ki so jo postavili v manj kot letu dni, za letos napoveduje gazeljo rast. Podjetje, ki je specializirano za izdelavo zadnjih luči, tretjih zavornih luči in smernikov za avtomobilsko industrijo razreda premium, naj bi lanskoletne prihodke, ki so znašali 122 milijonov evrov, letos povečali na načrtovanih 172 milijonov evrov, kar pomeni 40-odstotno rast. »A kot kaže dosedanja prodaja, bomo te načrte še presegli,« napoveduje Gregor Bombek, prokurist in komercialni vodja podjetja.

Odelo z novogradnjo v Preboldu, ki je skupaj s proizvodno opremo in orodji znašala 23 milijonov evrov, pridobiva dodatnih 10.000 kvadratnih metrov proizvodnih prostorov, dodatne proizvodne kapacitete, od oktobra lani pa so zaposlili že 380 novih sodelavcev, do konca leta jih bodo še nekaj deset. Tako si Odelo, ki skupaj zaposluje že 1300 ljudi, ustvarja pogoje za lažje izpolnjevanje povečanih naročil kupcev, kot so Mercedes-Benz, BMW, Audi, Porsche in drugi. Avgusta lani so odprli tudi prenovljene prostore v Črešnjevcih. Avtomobilska industrija je sicer precej nepredvidljiva in izjemno zahtevna, in tudi zato si podjetja, ki delajo v tej panogi, naložbenega predaha ne morejo privoščiti. Tako je Odelo Slovenija od leta 2011 do danes skupaj v novogradnje, razvoj in posodobitve za nove projekte vložil že več kot 90 milijonov evrov.

Povečan obseg povpraševanj pomeni torej tudi pospešeno dodatno zaposlovanje. Na eni strani zaposlujejo sodelavce za proizvodnjo, na drugi ves čas iščejo primeren strokoven kader, ki je podpora procesom, na primer tehnologe, orodjarje, strojne tehnike in inženirje, vzdrževalce… Iščejo pa tudi strokovnjake za področje elektrotehnike, »saj v naš proizvodnji proces letos uvajamo proizvodnjo elektronskih sklopov za vgradnjo v naše končne izdelke, avtomobilske luči, torej«, pojasnjuje Bombek.

Priložnost za delo dajejo tudi študentom zadnjega letnika študija in absolventom. V svoji sredini želijo namreč v podjetju tudi začetnike, ki želijo delati na komercialnem področju. V Odelu želijo za nedoločen čas zaposliti tudi orodjarja. Iščejo ljudi z najmanj dveletnimi delovnimi izkušnjami. »Res je, da je orodjarje težko najti. Glede na zahteve trga dela jih primanjkuje, iskani pa so v več panogah. Ostajamo optimistični, saj je le malo podjetij v Sloveniji, kjer lahko orodjarji pridobivajo izkušnje na tako velikih strojih in posledično velikih orodjih. Orodja, ki jih uporabljamo, so tudi zelo kompleksna, kar predstavlja za dobre orodjarje dodaten izziv,« je prepričan Bombek. jpš