Le 17 sekund je na enajstem mestu na dirki svetovnega pokala v olimpijskem krosu v Lenzerheideju zmanjkalo Tanji Žakelj, da bi kot članica Uniors Tools dodala še tretjo uvrstitev med deseterico v tekmovalnem programu v Lenzerheideju in s tem dodatni mejnik slovenske profesionalne ekipe. V spustu sta Francoz Rudy Cabirou in Jure Žabjek dosegla osmo in deseto mesto. Tanja je v nedeljo izenačila najboljši dosežek sezone, kjer je 16. v skupnem seštevku. »To deseterico sem si zelo želela. Nisem bila daleč, lovila sem, a ni zneslo. Nimam si česa očitati. Bila sem zraven, le z nekaj slabšimi trenutki v srednjem delu dirke. To je ob majhnih zaostankih na tehnično zahtevni progi tudi imelo velik vpliv,« je razplet komentirala kolesarka z Ledin nad Idrijo.

Za zmagovalko Britanko Annie Last je zaostala 2 minuti 28 sekund. Na desetem mestu pa je v družbi svetovnih prvakinj, olimpijskih in pokalnih zmagovalk tik pred Tanjo skozi cilj zapeljala Kanadčanka Catherine Pendrel, lanska skupna zmagovalka svetovnega pokala in dvakratna svetovna prvakinja. »Zavedam se, da sem konkurenčna. Dobro mi gre to sezono. Zraven sem. Čakam le dober dan in sem lahko še malo višje. Niti danes nisem bila daleč od zmagovalnega odra peterice. Spitzeva in Ferrand-Prevotova sta me vmes že prehiteli, a sem bila v zaključku močnejša. Od vsega po tekmi me glede na dosežke drugih najbolj zanima, kako trenira in počiva Gunn Rita Dahle Flesjaa. Norvežanka me tudi to sezono vedno znova preseneča, da se še vedno lahko bori za zmago,« je po dirki v visokogorju na drseči podlagi razmišljala Tanja Žakelj. Po njenem programu najprej sledi državno prvenstvo, čez tri tedne pa evropsko prvenstvo, kjer je vedno imela visoke cilje.

Zgodovinsko v Švici je tudi deseto mesto Jureta Žabjeka v gravitacijskem spustu. Prvi Slovenec med elitno v paradni disciplini gorskega kolesarstva, ki ima v gorskem kolesarstvu status kot smuk v alpskem smučanju. Za zmagovalcem legendo Gregom Minnaarjem je na tri minute dolgem spustu zaostal 5,4 sekunde. »Ta vikend sem želel ohraniti skupno uvrstitev med najboljših dvajset, da bi bil na finalu svetovnega pokala v Kanadi zagotovo v finalu. Cilj sem danes močno presegel. Niti predstavljal si nisem, da bom tu v Švici končal s takšnim rezultatom. Težko najdem besede, s katerimi bi lahko opisal občutke po tem dosežku. Finalna vožnja mi je res uspela, z eno majhno napako, a drugače sploh ne gre. Zdaj so vse težave pozabljene,« je povedal Jure Žabjek s svojo značilno mirnostjo, a čustev tokrat ni mogel skriti. V skupnem seštevku je štirinajsti. »Po osmih letih v profesionalnem kolesarstvu imeti dva kolesarja med elitno deseterico v spustu je neverjetno dober občutek. Ponosen sem na vse, s katerimi smo skupaj gradili ekipo,« je povedal vodja Tine Mahkovec, ki je svojo vizijo prodora slovenske ekipe in pokrovitelja zasnoval najprej na spustu, šele kasneje je v ekipo vzel edino tekmovalko tudi v krosu, ki mu je hvaležnost vrnila leta 2013 s skupno zmago v svetovnem pokalu.