Ofis arhitekti so danes blagovna znamka, ki jo poznajo tudi izven meja Slovenije. Arhitekta Rok Oman in Špela Videčnik sta arhitekturni studio Ofis ustanovila takoj po končani Fakulteti za Arhitekturo v Ljubljani, kar pa ni izključevalo dodatnega izobraževanja – oba sta končala elitno šolo Architectural Association v Londonu. Že med študijem so se intenzivno udeleževali domačih in mednarodnih arhitekturnih natečajev in na mnogih je biro Ofis tudi zmagal.

Njihovi projekti so številni in nemogoče je vse omeniti. V Sloveniji so to na primer Mestni muzej Ljubljana, 2004, Stadion Ljudski vrt, Maribor, (s soavtorji Multiplan), 2009, Poslovilna kapelica, Krašnja, 2009, Ksevt, Vitanje (s soavtorji), 2011 … V tujini so projektirali Stadion FC Bate, Belorusija 2014, Študentski kampus v Parizu, Francija, 2015, Konservatorij za akrobatski ples, (s soavtorji) v ameriškem Portlandu. Pri nas so širše poznani njihovi stanovanjski kompleksi kot so na Poljanskem nabrežju v Ljubljani, v Novi Gorici in Izoli.

Knjižnica s kuhinjo in kopalnico

Biro Ofis je eden najbolj plodovitih arhitekturnih studiev na sodobnih slovenskih tleh in je s svojim znanjem, pridnostjo, iznajdljivostjo in zavezanostjo stroki prodrl tudi v tujino. Tuja javnost jim je namenila priznanja in objave v številnih strokovnih publikacijah. Izvajanje velikih in veliko projektov v tujini zahteva natančno organizacijo tima in vseh drugih tekočih obveznosti. Oba arhitekta poleg vodenja biroja, kjer projektira tudi veliko tujcev, predavata na univerzi Harvard v ZDA in imata vsak svoje družinsko življenje v Ljubljani.

Trenutno si lahko ogledate njihovo »leseno bivalno enoto« na Ljubljanskem gradu. Trije moduli leseno bivanjske samozadostne enote so začasno, od 30. junija do vključno 31. avgusta namenjeni začasni knjižnici. Vertikalno nameščeni moduli so organizirani tako, da vsaka etaža vsebuje knjige različnih tematik. Podesti z razgledom na Ljubljano so namenjeni branju in počitku dobesedno pod kostanjevo krošnjo ob objektu.

V sklopu Knjižnice pod krošnjami bo modul odprt za bralce ter ostale obiskovalce vsak dan od 17.30 do 21.30, na voljo pa bo tudi arhitekturni kotiček: Plečnik in arhitektura v knjigah. V letošnjem letu namreč obeležujemo 145. obletnico rojstva in 60. obletnico smrti arhitekta Jožeta Plečnika. Posamezen modul velikosti 4.50m x 2.50m in višine 2.70m so zasnovali tako, da je lahko namenjen različnim začasnim potrebam. Že en sam modul omogoča bivanje dveh oseb, saj ima kuhinjo, kopalnico, posteljo in sedišča. Lahko se ga zlaga vertikalno ali horizontalno in se ga s tem nadgradi v dvojček, trojček ali podobno. Objekt, tako oprema, kot konstrukcija in fasada, promovira slovensko lesarstvo in tradicionalna znanja lesarske in mizarske stroke. Modul je bil aprila letos postavljen v parku Sempione na mednarodnem pohištvenem salonu v Milanu, Salone del Mobile, ki ga je letos obiskalo več kot 340.000 ljudi iz 165 držav. Projekt je realiziran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj Evropske unije.