Kot vse kaže, ima Mercedes tudi v Spielbergu v rokah dobre karte, a bolj kot samo dogajanje na stezi je bil v središču pozornosti spor med Sebastianom Vettlom in Lewisom Hamiltonom. Oba petelina sta za zdaj zakopala bojni sekiri.

A vse skupaj vseeno deluje bolj kot neko lažno premirje, saj je Sebastian Vettel, čeprav je priznal, da je v Bakuju ravnal narobe in reagiral povsem napačno, opravičilo Lewisu Hamiltonu poslal le kot sporočilo po mobilnem telefonu. »Sprejel sem njegovo opravičilo. Verjetno še vedno kdo verjame, da sem v tistem ovinku zaviral, v resnici pa nisem, kar je pokazala telemetrija, ampak je Sebastian pospeševal, ker je hotel biti pri novem startu čim bliže za mojim dirkalnikom. Ali je nato namerno trčil vame ali je enostavno izpustil volan iz rok, ker je hotel z gestami pokazati, da nekaj ni bilo v redu, niti ni moj problem. Kar je bilo, je bilo, nič ne moremo spremeniti, kazen zanj je bila, kakršna je bila, lahko bi razpravljali, ali je bila dovolj ostra ali ne. Zdaj je pred nami nova dirka, na katero se moram osredotočiti. Morali bomo bolj paziti, da se mi med vožnjo ne bo razrahljala penasta obloga kokpita,« je še povedal Hamilton in namignil na težavo, ki ga je v Bakuju stala zmage.

Sebastian Vettel na vprašanje, ali je bilo drugo trčenje namerno ali ne, tudi ni izrecno odgovoril: »Vsi ste videli, kaj se je zgodilo. V tistem trenutku sem bil prepričan, da je storil nekaj nešportnega. A zdaj vem, da nisem ravnal pravilno. Preveč so me vodila čustva. Svojo napako sem želel najprej povedati Lewisu, ne javnosti, ker menim, da je to edino pravilno,« je še dodal Vettel.

S tem naj bi oba dirkača vsaj začasno pozabila na spor, a le vprašanje časa je, kdaj bosta na dirki spet prišla v situacijo, ko bo napeto. Glede na letošnji razplet je zelo verjetno, da bo nastopilo zelo kmalu. Če bo Ferrari tudi v Avstriji imel dovolj moči, da ogrozi Mercedes, pa je drugo vprašanje. Že od začetka sezone se namreč v formuli 1 veliko govori o nedovoljenem dodajanju olja v bencin, pri čemer je v tem prednjačil ravno Ferrari, in za dirko v Avstriji so odgovorni jasno dali vedeti, da mora biti temu konec. Lewis Hamilton je bil namreč na prvih treningih v Spielbergu tudi s tršimi pnevmatikami precej hitrejši od tekmecev, saj je med drugim postavil tudi nov rekord steze, s čimer je bil pol sekunde hitrejši kot na primer Vettel.

Vse tudi kaže, da bo »zakona« med Hondo in McLarnom verjetno kaj kmalu konec, bolj pa je tudi zanimivo dogajanje okoli Fernanda Alonsa, ki pospešeno išče novo ekipo. Bojda trka na vrata različnih ekip, tudi Ferrarija in Mercedesa, pri čemer ravno oba njuna prva dirkača, Vettel in Hamilton, ideje, da bi imela ob sebi Alonsa, ne podpirata. »Popolnoma vseeno mi je, kaj o tem menita oba. Sam se dogovarjam z ekipami in njuno mnenje pri tem nima nobenega pomena,« je bil kratek Alonso. Še se spomnimo, kako vroče je bilo v McLarnu, ko sta skupaj dirkala ravno Hamilton in Alonso, drugo vprašanje pa je, kako bi se odrezal Sebastian Vettel in kako Ferrari, če bi se k njim vrnil Španec.

Pri Red Bullu si seveda želijo dobre dirke, saj je Avstrija tako rekoč njihova domača dirka, a posebej Max Verstappen je bil na stezi malce preveč agresiven. Dve napaki na prostih treningih, ki sta se iztekli brez večjih težav, sta dober pokazatelj, da mladi Nizozemec mogoče hoče od dirkalnika preveč. »Zadnjih nekaj dirk je imel smolo s tehniko. A mislim, da vozi enostavno prehitro, da želi preveč. Tega pa naš dirkalnik trenutno še ne omogoča,« je bil jasen Verstappnov ekipni tovariš Daniel Ricciardo.

Svoje bo povedalo tudi vreme, kljub vročini – meteorologi napovedujejo okoli 30 stopinj Celzija – je možnost, da bi pred dirko ali celo med njo dež začinil dogajanje na stezi, kar precej velika.