Do ute dostopati tudi ob nadstrešku, se pravi, da ni možnosti, da bi s kolesi podrsali avtomobile. V zadnjem delu pa prostor opremiti kot otroško igrišče. Iz avtomobilskega nadstreška do vhoda v hišo želimo iti po suhem. Konstrukcija objekta naj bo lesena, v sodobni minimalistični obliki, strop spuščen in obdelan kot fasada, da se lesene podkonstrukcije ne bo videlo. Vgraditi skrite luči. Upoštevati estetiko in funkcionalnost.

Prostor med hišo in poslovnim objektom smo razdelili na sedem prostorov. Takoj ob stanovanjski hiši smo umestili betonsko stopnišče, obloženo z naravnim kamnom, po katerem je možen prehod s sprednje ali stranske strani. Stopnišče je pokrito z nadstreškom, obod je lesen, svetlobo pa prepušča kaljeno peskano steklo. Prav tako smo obzidali tudi vetrolov in ga pokrili z ravno streho. Svetlobo v vetrolov smo spustili skozi zadnje okno in vhodna vrata. Pod stopniščem smo z zadnje strani pridobili še prostor za skladiščenje stvari, ki jih pogosto ne potrebujemo.

Nadstrešek za dva avtomobila smo izdelali v portalni različici iz močnih lepljenih smrekovih nosilcev. Strop smo izdelali v dvojni podkonstrukciji in s tem uredili prezračevalni most med končno streho in spodnjim stropom. Vidni deli lesa smo obdelali z lazurnimi premazi, strop je obložen s stirodurjem in končnim fasadnim slojem. Na terenu se je izravnalo tudi višine, dvorišče tlakovalo, zadnji del objekta pa smo postavili na betonsko ploščo, obdelano s keramiko.

Med nadstreškom za avtomobile in gospodarskim poslopjem smo pustili prostor in s tem zagotovili nemoten prehod prek krilnih vrat do vrtne lope. Med nadstreškom za avtomobile in pokrito jedilnico smo namestili drsno leseno steno in omogočili uporabo celotnega prostora za družinsko zabavo. Na zadnji strani pa smo ob hiši uredili tudi mini kuhinjo s pultom ter premičnim žarom.

Detajli, ki naredijo piko na i

V sodelovanju z naročnikom so nastali lepi detajli zakritja kovinskih nosilnih sider s pločevino, te detajle smo prenesli iz hiše. Drsna stena je narejena iz drobnih letvic, s tem smo dosegli večjo zračnost. Uta je narejena iz letvic, ki so porezane pod kotom, da je prav tako prezračevana. Robovi streh objektov so obdelani z bakreno pločevino, za pokritje pa smo uporabili bitumensko kritino. V lesenih konstrukcijah je skrita tudi vsa elektrika, ki je napeljana iz elektro omarice, skrite v vrtni uti. Celoten objekt je obsežen, a se je premišljeno vkomponiral v prostor. Rešitev in kakovostna izvedba sta obogatili končno podobo.

Jože Kos, Petra Kos

Foto: Mizarstvo Kos