Švicar Federer, tretji nosilec in nekdanja številka ena, je izločil Srba Dušana Lajovića s 7:6 (0), 6:3 in 6:2. Ena izmed največjih favoritinj za naslov Karolina Pliškova, tretja igralka sveta, je izpadla že v drugem krogu. Petindvajsetletno Čehinjo in lansko finalistko odprtega prvenstva ZDA je ugnala 108. igralka sveta Magdalena Rybarikova iz Slovaške s 3:6, 7:5 in 6:2. Izpadel je tudi nekdanji zmagovalec odprtega prvenstva ZDA Argentinec Juan Martin Del Potro.

Velenjčanka Katarina Srebotnik se ni uvrstila v drugi krog ženskih dvojic. Skupaj z Američanko Abigail Spears sta bili šesti nosilki, v prvem krogu pa sta ju s 7:6 (4), 6:7 (3), 6:4 premagali Brazilka Beatriz Haddad Maia in Hrvatica Ana Konjuh.

Drugi nosilec Đoković se tudi pred tem ni posebej namučil za napredovanje v drugi krog. Slovak Martin Kližan je namreč dvoboj proti drugemu nosilcu predal zaradi poškodbe mečne mišice pri izidu 3:6 in 0:2 ter po vsega 40 minutah. »Bilo je zelo toplo, težko je bilo ohraniti zbranost med točkami, posebej med nekaterimi dolgimi izmenjavami. Slednjega je bilo veliko posebej v drugem nizu. Toda od začetka mi je uspelo vsiliti moj ritem in sem igral tako, kot sem si želel,« je dejal Đoković.

Sedaj ga čaka Latvijec Ernests Gulbis, ki je šele 589. na svetovni lestvici, najnižje v zadnjih 12 letih, in je presenetil Del Potra s 6:4, 6:4 in 7:6 (3). Osemindvajsetletni Latvijec je bil med najboljšo deseterico že leta 2014, ko je ugnal Federerja na poti do polfinala na odprtem prvenstvu Francije, nato pa je izjemno nazadoval in njegova zmaga v uvodnem krogu Wimbledona nad Victorjem Estrello je bila prva na glavnih turnirjih ATP po 13 mesecih.

Razočaranje za Pliškovo

Pliškova je na odprtem prvenstvu Francije prejšnji mesec prišla v polfinale, v Wimbledonu pa se ni prebila v tretji krog že šesto leto zapored, čeprav je tokrat prvi niz dobila. Vloga še trdnejše favoritinje za končni uspeh ji je pripadla, ker zaradi nosečnosti ni branilke naslova Serene Williams, prva igralka sveta Nemka Angelique Kerber je v slabi formi, v sredo pa je izpadla dvakratna Wimbledonska zmagovalka Petra Kvitova.

»Niti pomislila nisem, da bi lahko danes dobila ta dvoboj. Toda potem se postajala vse bolj samozavestna in mi je uspelo. Sedaj ne najdem pravih besed, čeprav lahko rečem da me prevevajo izjemni občutki. Po dveh operacijah sedem mesecev nisem mogla igrati, sedaj pa sem v tretjem krogu Wimbledona,« je bila zadovoljna Rybarikova.