V poletnih dneh, ko imajo otroci počitnice, mnogi od njih potrebujejo varstvo in prostor, kjer so lahko aktivni in ustvarjalni. Ljubljanska mestna občina za šolarje od prvega do petega razreda subvencionira tedenska poletna varstva v trinajstih ustanovah. Otroci, ki se jih udeležujejo, se lahko ukvarjajo z različnimi aktivnostmi. Obiskali smo dva od njih, zavod G-rega, v katerem se nadebudneži v ježiški Laguni učijo plavati, in plesno društvo Libero.

Otroci so uživali v fizikalnem triku

Vzgojiteljica in športna pedagoginja Petra Filipič je razigranim otrokom vpila: »Tecite na polno, tecite, gas gas, gas.« Spodbujala jih je, naj tečejo v krogu manjšega bazena. Po kakšni minuti jim je rekla, naj se vržejo s telesom naprej, da jih bo nosil tok. Otroci so vzklikali, voda je škropila, sonce se je smejalo, Petra Filipič pa je bila zadovoljna, ker je nadebudnežem približala fizikalni trik, ob katerem so uživali. Otroci iz skupine, za katero so še zbirali ime, se je zabavala v bazenu, ki so ga poimenovali ledenka, ker je voda v njem najbolj mrzla. »Najraje plavajo v tem bazenu, da se lahko pohvalijo, da so plavali v ledenki,« se je zasmejala športna pedagoginja. Preostale bazene, ki so jih v tistem trenutku zasedale druge skupine iz poletnega varstva v zavodu G-rega, so glede na igre, ki se jih igrajo v njih, poimenovali krokodilček, orka in klovnov bazen.

»Najlepše je, ko vidiš, da otrok premaga strah,« je dejala Filipičeva. V vodi se igrajo še številne druge igre – vodno odbojko, radi se zadržujejo pod slapom in se nastavijo vodnemu toku. »Veliko zadovoljstvo občutim, ko otrok misli, da nečesa ne zna in da tega ne bo nikoli znal, a potem hitro osvoji določeno veščino. Želim, da vodo otroku približam tako, da uživa v njej.« Otroci so različno motorično sposobni, eni že znajo plavati brez pomagal, drugi ne. Mnogi ravno pri plavanju odkrijejo, da imajo nekaj talenta za šport. »Nekateri otroci nimajo najboljših motoričnih sposobnosti in jim noben kopenski šport ni blizu. Velikokrat se izkaže, da je s plavanjem drugače. Potem lahko rečejo, da so v enem športu dobri. Poznam veliko otrok, ki jim tek ne gre, plavanje jim gre pa odlično. Biomehanika v vodi je povsem drugačna kot pri športih na kopnem,« je Petra Filipič končala s pripovedovanjem, zaploskala in štirim deklicam, ki so ležale na tleh, pokazala, da je čas za odhod v vodo.

Medtem se je druga skupina malo mlajših nadebudnih plavalcev, ki je malo pred tem preizkušala svoje akrobatske sposobnosti na nekakšnem mini spustu po jeklenici in na vrvni gugalnici, pripravljala na plavanje. Z vzgojiteljico so se pogovarjali, katere pripomočke bodo v vodi potrebovali. Še posebno radi imajo hrbtne plavuti, s katerimi spominjajo na morske pse.

»Otroci so najraje v vodi,« je dejala vzgojiteljica Daša Pruš in pojasnila, da uživajo tudi v drugih aktivnostih. Ravno dan pred našim obiskom so bili na kmetiji, veselili so se poslikave teles, preizkusijo se v mini golfu, igrajo frizbi, spoznajo osnove potapljanja, se usedejo v kajak… »Otroke je treba zaposliti. Če je otrok zaposlen in se ima dobro, je manjša verjetnost, da se mu bo kaj zgodilo. Se pa zavedamo, da so na počitnicah. Da so otroci v šoli izpostavljeni pritiskom, tukaj pa naj bi uživali in se sprostili,« je dejala Daša Pruš, medtem ko je direktor zavoda G-rega, Gregor Pust, pojasnil, da se poletnega varstva udeležuje 40 otrok hkrati.

Naučijo se osnov plesa

Medtem ko so na Ježici otroci uživali v vodnih radostih, so se v BTC njihovi vrstniki, v veliki večini vrstnice, pripravljali na plesne aktivnosti. Ko smo jih obiskali, so še gledali risanke. Potem je bil čas za igranje, nekateri so imeli na mizi igro, podobno človeku na jezi se, flomastre in liste papirja, karte… Potem so se v sosednji sobi postavili pred ogledalo in fotografski objektiv, kasneje pa pokazali, da obvladajo korake več plesnih zvrsti. Učijo se osnov hiphopa, baleta, latinskoameriških plesov… Jutra začenjajo z jogo in meditacijo, vsak dan nekaj ur preživijo v drugem delu mesta – v bazenih Atlantisa, na tržnici, v parku, kjer spoznavajo družabne igre…

»Najbližje jim je hiphop. Pri tem plesu so gibi takšni, da jih hitro osvojijo,« je dejala vzgojiteljica in plesna učiteljica Urša Grm. Vodja plesne šole Libero Azra Selimanovič jo je dopolnila, da imajo v poletnem času še raje vodne aktivnosti. Res so otroci ponavljali, da še kako uživajo v vodi. A prav tako pri plesu. »Poglej, kako znam narediti stojo na eni roki,« je dejala ena od deklic, druga je pokazala, kako naredi kolo na eni roki, tretja, kakšnih plesnih korakov se je naučila…

Bili so bili komunikativni, vendar Azra Selimanovič pravi, da na začetku, ko pridejo v poletno varstvo, večkrat ni tako. »Otroci niso tako odprti, kot so bili pred desetimi leti. Komunikacija je težava. Laže jim je, če pridejo z nekom, ki ga poznajo, teže se spoznavajo z vrstniki. Prve dneve porabimo, da se sprostijo. Gibalno pa so sposobni. Verjetno že, zato ker pridejo plesat,« je dejala, medtem ko je bilo v ozadju slišati poletni latino hit Despacito, in dodala, da je vidno, da odraščajo s telefoni in tablicami, čeprav so stari med šest in enajst let. Naš pogovor je pozorno spremljala enajstletna Kiara, ki ni v poletnem varstvu, ampak kot prava prostovoljka pomaga postoriti to in ono. Je že uspešna plesalka, tekmuje, tudi na svetovnem prvenstvu je že bila. Ko so deklice prišle iz sobe za ples, je pristopila k njim in jim z rokama delila petke.

Morda bo kakšna od deklic ali dečkov, ki jih je v drugih terminih sicer precej več v poletnem varstvu te plesne šole, ubral podobno pot kot Kiara. Za to obstaja precejšnja verjetnost. Poleti namreč spoznajo ples in se odločijo, ali jim je tako pri srcu, da bi se resneje ukvarjali z njim. »Lani se je več deset otrok, ki so bili v poletnem varstvu, jeseni pridružilo plesnim vajam,« je dejala Daša Grm, nato pa skupaj z drugimi vzgojiteljicami hitela naproti otrokom, ki so prihajal iz plesne sobe.