Sodnica koprskega okrožnega sodišča Tatjana Pavlovec je nadaljevala predobravnavne naroke za 16 osumljenih preprodaje prepovedanih drog, tihotapljenja ljudi in izsiljevanja. Policija jih je ujela v akciji, ki se je je v javnosti prijelo ime Kobra. Tako se namreč imenuje izolsko podjetje družine Hoxaj, ki se ukvarja s prodajo sadja in zelenjave, s takšnim vzdevkom pa se je danes na sodišču predstavil tudi eden glavnih osumljenih Valon Hoxhaj. Najprej je zanikal krivdo, nato pa se napol v smehu opravičil sodnici: »Oprostite, ker sem pozabil Koran. Berem v časopisih, da so ga nekateri prinesli s sabo in na njem prisegli nedolžnost.«

Za kobre naj bi izvedeli na Gorenjskem

Hoxhaja obtožnica bremeni dveh kaznivih dejanj – nedovoljenega prometa s prepovedanimi drogami in pomoči pri kaznivem dejanju prepovedanega prehoda čez mejo. Njegov odvetnik Branko Gvozdić je sodišču predlagal izločitev dokazov, ki so policiste in tajne policijske sodelavce pravzaprav pripeljali na sled združbi. Zanje naj bi policijski sodelavci izvedeli v Kranju med tajno preiskavo zoper Fazlija Gashija. Ta naj bi jim povedal, da se s podobno dejavnostjo ukvarjajo tudi kobre na Obali in jih poslal k njim. Gashi se trenutno zaradi domnevne preprodaje prepovedanih drog zagovarja na ljubljanskem sodišču. Gvozdić je prepričan, da policija vsaj dve leti starih zapiskov tajnih policijskih sodelavcev, v katerih je bil omenjen Hoxhaj, sploh ne bi smela hraniti, kaj šele na podlagi njih zaprositi za odredbo za tajne preiskovalne ukrepe. Poleg tega meni, da so zapiski neresnični. Kobre namreč z Fazlijem niso bile v dobrih odnosih, zato dvomi, da bi jih slednji pošiljal po drogo na Obalo. »Kot da bi Mercator pošiljal stranke k Tušu,« je bil slikovit. Zahteval je tudi, naj se v glavni obravnavi ti tajni sodelavci policije zaslišijo. Prav tako tudi kriminalist, ki jih je vodil, in Gashi.

Bratje Hoxhaj in 13 soobtoženih

Krivde ni priznal tudi Valonov 33-letni polbrat Dibran Hoxhaj. Aretirali so ga na Brniku, kamor je dan po odmevnih aretacijah priletel iz Prištine. Trdi, da s kobrami nima nič skupnega. Drugi brat, 28-letni Shqipron, je še vedno na begu. Ko so ga policisti hoteli aretirati, jim je z Beemvejevim terencem pobegnil, avto pustil pred nekdanjo stavbo koprske policijske uprave in izginil neznano kam.

Trem bratom Hoxhaj v zadevi Kobra družbo dela še 13 soobtoženih, ki jih je policija lani ovadila zaradi skupno 37 kaznivih dejanj. Osem osumljenih je vse od aretacij lanskega oktobra v priporu. Krivdo sta priznala le dva. Tihotapljenje prebežnikov iz Kosova, Albanije, Turčije in Sirije prek meje v bližini Ilirske Bistrice sta potrdila Krkavčana, oče Marjan Deluk in sin Gabrijel Deluk. Tožilka je zanju predlagala pogojne zaporne kazni. Vpletenost pa sta med drugimi zanikala Elton Shkurti, ki je lani med aretacijo v morje odvrgel ovoj in pištolo, in piranski gostinec Besim Imeri, ki ga obtožnica bremeni, da se je septembra lani v Španijo odpeljal po drogo. Prav ta je svojo nedolžnost podkrepil tako, da je s seboj na sodišče prinesel Koran.

Guberca zadržuje nogomet

Medtem tri obtožene na sodišču še pričakujejo. Nekdanji kapetan koprskih nogometašev Ivica Guberac, v čigar stanovanju so med preiskavo našli pol kilograma heroina, je v tujini zadržan zaradi nogometa. Vseskozi zanika svojo vpletenost in trdi, da je zgolj žrtev prijateljske zaupljivosti. Stanovanje je namreč v tem času oddajal prijatelju in slednji naj bi v kleti stanovanja tudi hranil prepovedano drogo. Gorana Simiča, ki na sodišče ni prišel, naslednjič čaka prisilna privedba, postopek proti Kristjanu Sinkoviču, pri katerem so našli manjšo količino konoplje, pa bo prevzel drug sodnik.