Da je bil prvi tekmovalni dan teniškega turnirja v Wimbledonu za Britance poseben, je poskrbel Andy Murray. Škotu je kot lanskemu zmagovalcu tretjič v karieri pripadla čast, da je v Londonu odigral otvoritveni dvoboj na osrednjem igrišču, prvič kot številka ena svetovne lestvice. Čeprav Murray v tej sezoni pred Wimbledonom na travi ni dobil niti enega dvoboja, je pokazal, da se na osrednjem igrišču znajde odlično. Dvajsetletnemu Kazahstancu Aleksandu Bubliku je odčital teniško lekcijo ter pokazal, da ga zanima tretja wimbledonska lovorika. Pravzaprav četrta, saj je pred petimi leti na igriščih All England Cluba postal tudi olimpijski prvak.

Murray je deloval povsem umirjeno. Bil je sproščen, a hkrati oster kot puščica. Izkoriščal je svoje priložnosti ter v vseh prvinah igre potrdil, da se odlično počuti. Dokazal je, da je poškodba kolka, vsaj za zdaj, preteklost. »V preteklih dneh sem se vsak dan počutil bolje. Danes najbolje. Užival sem,« je priznal Andy Murray, ki se bo jutri v drugem krogu pomeril proti enemu najatraktivnejših teniških igralcev na svetu Dustinu Brownu. Temnopolti Nemec je proti Portugalcu Joau Sousi navduševal v vseh pogledih ter teniškim ljubiteljem s svojimi nepredvidljivimi mojstrovinami pričaral nepozabne trenutke.

Rafael Nadal se je v uvodnem dvoboju poigral z Johnom Millmanom. Španec je Avstralcu prepustil le šest iger ter nalil strah v kosti tekmecem. Nadala, ki je prejšnji mesec osvojil deseti Roland Garros, je wimbledonska publika pogrešala, saj je zaradi poškodbe izpustil lanski turnir, ki ga je sicer osvojil v letih 2008 in 2010. Navdušil je tudi Marin Čilić. Hrvat je proti neugodnemu Nemcu Philippu Kohlschreiberju prepričljivo dobil vse tri nize. V ženski konkurenci se je izkazala dvakratna zmagovalka Petra Kvitova, napredovala pa je tudi wimbledonska legenda Venus Williams. Američanka je prvič nastopila v Londonu pred dvajsetimi leti, s čimer si deli spoštljiv dosežek s Tommyjem Haasom. »Dvajsetič? Nikoli si tega ne bi mislila. Uživam v vsakem dvoboju. Tenis je šport, ki mi je nudil vse dosedanje užitke. In upam, da mi jih bo še dolgo,« je po zmagi nad Belgijko Elise Bertens odgovorila 37-letna Venus Williams.

Danes bosta izmed moške elitne četverice pokazala svoje znanje Roger Federer in Novak Đoković. Da ima Srb, trikratni zmagovalec Wimbledona, najvišje apetite, potrjuje njegov trener Andre Agassi. »Novaka sem v mesecu dni spoznal precej bolje. Cilj vsakega športnika je, da bi bil čim boljši. Mislim, da ob zmagi Novaka v Wimbledonu ne bi bil presenečen nihče,« pravi Andre Agassi. V Londonu se bo danes predstavila edina slovenska predstavnica v posamični konkurenci Polona Hercog, 265. igralka sveta. Proti Nemki Anniki Beck, 84. na svetu, bo skušala dobiti tudi drugi medsebojni dvoboj.