Zmagovalci tekmovanja bodo prejeli finančne nagrade in se bodo imeli možnost vključiti v prestižni podjetniški pospeševalnik Highway® by InnoEnergy, ki podjetnikom ponuja dostop do znanja ter podporo pri razvoju in zaščiti izdelkov, vstopu na trg, kadrovanju ter pridobivanju zagonskega kapitala. Omogoča tudi časovno neomejen dostop do 150 največjih partnerskih organizacij, ki delujejo na področju energetike, kar bistveno poenostavi hiter vstop na globalni trg.

Za sodelovanje morajo zainteresirani oblikovati projekt s področja trajnostne rabe energije, zbrati ekipo, izdelati prototip in izpolniti obrazec na spletni strani tekmovanja. Intenzivnemu programu delavnic, ki se ga bodo udeležili izbrani v regijah, sledi petnajst regijskih izborov. Slovenski bo v Ljubljani, veliki finale pa v Budimpešti. Ekipe bodo imele priložnost do podrobnosti izpiliti svoje projekte ter jih predstaviti strokovnjakom in investitorjem. Lanski zmagovalci so bili PolarSol iz Estonije, PleioneEnergy iz Grčije, GreenerGizer iz Madžarske in Bin-E iz Poljske.

»PowerUp! tekmovanje je platforma za predstavljanje idej, ki bi sicer ostale neopažene. Je velik prispevek v razvoju inovacij s področja trajnostne energije v prostoru osrednje in vzhodne Evrope. Zmagovalne tehnologije in druge ideje, ki jih bo možno udejanjiti, bodo pomagale Evropi pri varovanju okolja, po vstopu na svetovni trg pa imajo lahko s pomočjo InnoEnergy učinek tudi na globalni ravni,« je povedal Jakub Miler, direktor InnoEnergy Poland Plus, organizator tega tekmovanja. jpš

»Naš osnovni cilj je podpreti inovacije na področju energetike. Nudimo podporo skozi celoten proces razvoja, torej od ideje do potrošnikov. Zahvaljujoč naši mreži partnerjev po celotni Evropi povezujemo diplomante z delodajalci, inovatorje z industrijo in raziskovalce s podjetji,« je razložil Jakub Miler. Tekmovanje se je v obsegu izjemno povečalo. Vsako leto se pridružijo nove države. InnoEnergy start-up podjetja in posameznike iz 23 držav osrednje in vzhodne Evrope vabi k sodelovanju v tretjem PowerUp tekmovanju. Sodelujejo Bolgarija, Albanija, Hrvaška, Armenija, Bosna in Hercegovina, Češka, Estonija, Makedonija, Grčija, Gruzija, Madžarska, Moldavija, Črna Gora, Latvija, Srbija, Litva, Turčija, Ukrajina, Poljska, Ciper, Slovaška, Slovenija in Romunija.