Ena izmed želja občinskega oddelka za kulturo je tudi Avditorij Tivoli. Prvič so ta projekt na ljubljanski občini omenili lani v strategiji za razvoj kulture v občini 2016–2019, navdih zanj pa so bili Plečnikovi projekti. Znameniti ljubljanski arhitekt je leta 1933 v osi sprehajališča po grških vzorih uredil poletno gledališče z avditorijem.

»Od konca druge svetovne vojne pa vse do sredine šestdesetih let je na tem prostoru deloval poletni kino, ki so ga nato odstranili in zatravili,« pojasnjujejo. Zamisel, da bi park Tivoli na lokaciji nekdanjega avditorija dobil prostor za poletne kulturne prireditve na prostem, je nastala sočasno s prenovo Švicarije, ki so jo odprli maja, v letu 2019 pa načrtujejo tudi prenovo gradu Tivoli, v katerem deluje Mednarodni grafični likovni center (MGLC).

Glede na občutljivost prostora v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, pravijo, da naj bi v prvi fazi zgolj preverili lokacijo na trenutnem travniku zahodno od tivolskega gradu. »Ne gre torej za gradnjo, temveč za preveritev uresničljivosti projekta, ki bi med Švicarijo in MGLC umestil poletni prireditveni prostor,« poudarjajo, medtem ko so v strategiji ocenili, da za prvo fazo projekta, ki naj bi prispeval k razvoju kulturnega turizma v Ljubljani, potrebujejo približno 200.000 evrov.

»Ko bo sprejeta programska zasnova in prostorska umestitev, bomo pripravili javni natečaj. O čem drugem je še prezgodaj govoriti.« Gradnja tako ni še niti blizu, menijo pa na oddelku za kulturo, da z urejanjem zelenih površin na območju nekdanjega letnega kina prostor že dobiva podobo avditorija.

Poletni kino bo

Ne glede na usodo tivolskega avditorija lahko tudi letos v prestolnici pričakujemo več filmskih predvajanj na prostem. Kinodvor je že začel in zaključil z gostovanjem v atriju Slovenskih železnic, zdaj pa se njihov letni kino seli nad mesto.

Že tradicionalni poletni Film pod zvezdami Kinodvor pripravlja v sodelovanju z javnim zavodom Ljubljanski grad. Na grajskem dvorišču bodo filme različnih žanrov predvajali med 5. in 29. julijem. Na sporedu bodo vsak dan ob 21.30, predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi, zaradi zanimanja turistov pa bodo filmi po potrebi podnaslovljeni tudi v angleščini. Od 22. do 24. avgusta bo Kinodvor postregel še z Letnim kinom na Kongresnem trgu, medtem ko se bodo za zaključek poletja s filmi in dogajanjem odpravili še na šolsko igrišče v Zalogu, kjer bo 1. in 2. septembra potekal Film na ulici. dv