Kaninska krožna kabinska žičnica, ki potnike zapelje do višine 2202 metra, se je zaustavila ob 8.16, domnevno zaradi tehnične okvare. Družba Sončni Kanin je takoj sprožila reševalno akcijo, v kateri je sodelovalo 56 gasilcev vseh društev iz bovške občine, enota Gamsi, gorski reševalci, jamarski reševalci iz Tolmina in Kranja ter Novega mesta, ki so bili v tistem času slučajno na Kaninu.

»V hitri, strokovni in usklajeni akciji vseh sodelujočih enot so bili vsi potniki do 11.15 rešeni in prepeljani na A-postajo kabinske žičnice. Osem ljudi so reševalne ekipe varno spustile iz gondol na tla, ostali pa so po popravilu napake na žičniški napravi s pomočjo pomožnega motorja prepeljali do B-postaje, kjer so jih nato reševalne ekipe z vozili odpeljale v Bovec,« je povedal Miro Bozja, namestnik poveljnika Civilne zaščite Bovec, ki je z vodjem žičniških naprav koordiniral reševanje.

Do napake je prišlo na odseku med A- in B-postajo žičnice. »Imeli smo tudi nekaj sreče, da je prišlo do zaustavitve na odseku, kjer smo razmeroma hitro lahko prišli do ujetih potnikov. Med njimi so bili tako otroci kot tudi starejši. Vse je potekalo brez težav. Najstarejša rešena turistka je imela 82 let,« je še povedal Miro Bozja.

Iz kabin so rešili 26 potnikov, medtem ko je na spletni strani Sončnega Kanina zapisano, da je bilo v kabinah ujetih 19 turistov. Po besedah v. d. direktorja Sončnega Kanina Vladimirja Skorniška, ujeti potniki v kabinah niso bili niti za trenutek v nevarnosti, saj je šlo za tehnično in ne mehansko napako. Žičnica zdaj obratuje, vendar pa jo bodo za javni promet ponovno zagnali šele, potem ko bodo ugotovili dokončni vzrok za napako. Kot vse kaže, jo je zagodel računalnik.

Na Kaninu bo sicer tudi poleti delovišče. Delavci Kaskaderja naj bi obnovili tovorno žičnico do Doma Petra Skalarja, ki naj bi ga že letos začeli obnavljati s sredstvi popotresne obnove. Prav tako v bližnji prihodnosti načrtujejo obnovo žičniških naprav v Velikem grabnu na Kaninu.