Tak je na primer rek »Nesreča nikoli ne počiva«. Ali pa glavni Murphyjev zakon: »Če gre kaj lahko narobe, bo narobe tudi šlo.« Pa tudi pregovor, ki se rima in nasploh lepše zveni v jezikih nekaterih narodov južneje od nas in pravi: »Bolje preprečiti kot zdraviti.« Vse to je pač, še tako pozitivnim mislim navkljub, pametno upoštevati, ko se z avtomobilom podamo na daljšo pot, kar bomo v prihodnjih tednih počeli precej bolj množično kot sicer.

Napočil je čas počitnic, na katere se večina ljudi še vedno odpravi z avtomobili. In ko smo omenili daljšo pot, je ta, kakor koli obrnemo, vselej povezana s tujino. Drugače niti ne more biti. Pri čemer lahko uporabimo še en rek, ki smo se ga sicer domislili sami: »Za voznika se potovanje začne že pred potovanjem.« Ne, ni najbolj izviren, v prvi vrsti pa pravi, da je treba zase in za avto primerno poskrbeti, še preden z njim odrinemo na pot. Zase tako, da smo spočiti in čiste glave pripravljeni na dolgo vožnjo in vse morebitne ovire, ki jih ta prinaša, za avto pa s pravočasnim preverjanjem stanja vseh tekočin, delovanja klimatske naprave, števila kilometrov do naslednjega servisa… Prav tako je pomembno, da preverimo vse osebne dokumente, priporočljiva, čeprav le še malo kje obvezna je tudi zelena karta. Ker smo že ugotovili, da nesreča nikoli ne počiva, pa je, da bi se izognili nepotrebnim zapletom ob morebitni nesreči v tujini, pred potovanjem pametno preveriti, ali je zavarovanje avtomobilske odgovornosti veljavno. In nemara, če tega še nimamo, skleniti dodatno zavarovanje, ki ponuja asistenco na cesti ob morebitni nezgodi ali različnih okvarah vozila. To sicer ponujajo tudi članom AMZS, pri čemer preverite, ali vaša oblika članstva to tudi dejansko obsega.

Pa še nekaj je treba omeniti. Če se sami v poletnem času bolj množično odpravljamo na daljše avtomobilske odisejade v tujino, je logično, da je tudi na naših cestah več takšnih vozil iz tujine. In ker ni razloga, da zanje ne bi veljali vsi zapisani reki, je logično tudi, da se poleti tujci na naših cestah večkrat zapletejo v prometne nesreče. Kar pa, če smo v njih udeleženi sami, ne pomeni prav nič posebnega. Slovenski oškodovanec ima namreč v takšnem primeru povsem enake pravice, kot če bi mu škodo povzročil voznik s slovensko tablico, za plačilo škode, ki jo v Sloveniji povzročijo vozniki vozil s tujo registrsko tablico, pa mu jamči Slovensko zavarovalno združenje. Kar se je tudi, če končamo s še enim rekom, že kdaj izkazalo za srečo v nesreči.