V nedeljo se bodo kolesarji podali na najzahtevnejši maraton v Sloveniji s slikovito traso okoli Kamniško-Savinjskih Alp. Trasa 11. maratona Alpe Scott okoli Kamniško-Savinjskih Alp je namreč dolga 130 kilometrov, kolesarji pa morajo premagati tudi 2000 metrov višinske razlike in prekolesariti tri alpske preleze: Jezerski vrh, Pavličevo sedlo in Črnivec.

Organizatorji poudarjajo, da bodo zaradi obilice čistih voda v Alpah pred Jezerskim vrhom, pred vhodom na najzahtevnejši del poti pred Pavličevim sedlom in sredi vzpona na Črnivec, kolesarje letos ob izvirih čiste vode pričakale kar »naravne okrepčevalnice«. Organizatorji so se namreč odločili, da bodo tudi maraton izkoristili za ozaveščanje javnosti o pomenu čiste pitne vode in pristopili k projektu Poti čiste vode pod okriljem Združenja Kamniško-Savinjske Alpe.

Medtem ko ostaja trasa maratona tudi letos nespremenjena, so se organizatorji odločili, da bodo startno-ciljni prostor preselili iz središča Kamnika na njegovo obrobje, tik ob športni stadion Mekinje. Ker pa je na tako zahtevnem maratonu okoli Alp, ki si ga vsako leto ogleda tudi veliko gledalcev, še kako pomembna in dobrodošla tudi spodbuda navijačev, so se organizatorji skupaj z Zavodom za turizem, šport in kulturo Kamnik odločili, da bodo tokrat najglasnejšo in najizvirnejšo navijaško skupino nagradili. Čaka jo obisk Velike planine z nihalko in s pravo pastirsko malico v pastirskem stanu pri Gradiškovih.

Na maraton je že prijavljenih blizu 600 kolesarjev. Ker pa so prijave mogoče tudi v nedeljo, na maratonu pričakujejo okrog 700 udeležencev, je povedala Nika Vrhovnik. Poskrbeli so tudi za zapore prometa; v nedeljo od 8. do 9. ure bo v Kamniku veljala zapora križišča pred stadionom Mekinje. Delno bo zaprta tudi Cankarjeva ulica, obvoz je urejen. Start maratona bo ob 9. uri. Na izhodiščno točko oziroma prireditveni prostor v Mekinjah se bodo kolesarji, potem ko bodo obkrožili Alpe, vrnili popoldne, ko bo med 12.30 in 16. uro veljala tudi popolna zapora lokalne ceste Godič–Mekinje. Točen začetek zapore bo napovedala policija v spremljevalnih vozilih. Parkirišče pred športnim stadionom Mekinje bo zasedeno od 7. do 17. ure. av