Slovenska reprezentanca v športnem plezanju bo konec tedna nastopila na evropskem prvenstvu v težavnosti v Campitellu di Fassa v Italiji. Selektor Gorazd Hren je v Dolomite odpeljal enajst plezalcev in plezalk, vključno z Mino Markovič, Janjo Garnbret in Domnom Škoficem.

Čeprav so pričakovanja zaradi uspehov v preteklih sezonah visoka, je selektor pri napovedih previden. »Sezona v težavnosti se z evropskim prvenstvom šele začenja. Veliko smo poleg težavnosti trenirali na balvanih, preizkusili smo tudi steno v Campitellu. Tekmovalcev nočem obremenjevati z visokimi pričakovanji, upam pa na dober uvod v sezono,« je dejal Gorazd Hren.

Podobnega mnenja sta tudi najboljši slovenski plezalki v zadnjem obdobju. Mina Markovič bo v Italiji branila zlato medaljo z evropskega prvenstva pred dvema letoma. Zanjo bo to prva letošnja tekma, saj tekme na balvanih v zadnjih letih redno izpušča. »Zagotovo daje EP na začetku sezone dodatno težo pri pripravah,« je povedala Mina Markovič. V Italijo se z lepimi spomini na prejšnje evropsko prvenstvo, na katerem je osvojila drugo mesto, odpravlja tudi prva zvezdnica reprezentance Janja Garnbret. »Lanska sezona mi daje veliko motivacije, velik izziv pa mi predstavlja tudi preskok iz balvanskega v težavnostno plezanje. Upam na čim boljši rezultat,« je dejala aktualna svetovna prvakinja in zmagovalka svetovnega pokala 2016 v težavnosti. V letošnji sezoni je v balvanskem plezanju osvojila že dve zmagi in eno drugo mesto.

V moški konkurenci bo izmed Slovencev glavni kandidat za visoko uvrstitev Domen Škofic. Lanski zmagovalec svetovnega pokala v težavnosti je imel težave s poškodbo, zato ima v Italiji zgolj en cilj. »Forma ni vrhunska, kljub temu lahko z izvrstnim plezanjem pridem v finale. Glavni cilj je v plezanju uživati,« je povedal Škofic. Težave bi tekmovalcem lahko povzročala tudi nova pravila, ki so čas plezanja skrajšala z osem na šest minut.