Slovenski startup Viberate, ki ga je soustanovil mednarodno poznani DJ Umek in je razvil istoimensko glasbeno platformo Viberate, nekakšen IMDb za glasbenike, sodi v peščico podjetij, ki bodo pustili velik pečat v svetovni glasbeni industriji, so prepričani v Evropski komisiji. Viberate so namreč v okviru svoje iniciative Music Moves Europe izbrali med osem evropskih startupov, ki bodo po njihovem mnenju spremenili svetovno glasbeno sceno. V okviru iniciative so Viberate predstavili na paviljonu Evropske komisije, na enem največjih glasbenih sejmov MIDEM v Cannesu.

Kmalu nadgradnja v globalno tržnico glasbenikov

Prenovljeni Viberate je platforma, ki analizira ogromne količine podatkov o glasbeni industriji in jih pretvarja v uporabne informacije za ljubitelje glasbe in za glasbene profesionalce. Viberate zato primerjajo z IMDb za glasbenike, kmalu pa bodo storitev nadgradili v globalno tržnico glasbenikov, kjer bo vsak imel priložnost, da najame in tudi plača glasbenika, podobno kot Airbnb to omogoča ponudnikom turističnih zmogljivosti, napovedujejo v podjetju.

Na Viberate.com je tako moč najti vsebinsko bogate profile glasbenikov vsega sveta, različna svetovna glasbena prizorišča in organizatorje glasbenih dogodkov, dnevno osvežene statistike prisotnosti na socialnih omrežjih, zadnje dodane vsebine, datume glasbenih dogodkov in kontakte.

Poleg tega pa bodo postregli tudi z zanimivostmi o glasbeni industriji na družbenih omrežjih, denimo koliko zasluži priljubljeni Ed Sheeran samo z ogledi na yuotubu, ali se metal bendom splača vlagati trud v facebook in katerim glasbenikom na družbenih omrežjih sledi največ ljudi.

Na zemljevidu priljubljenosti tudi slovenski glasbeniki

Na Viberate je mogoče najti tudi slovenske glasbenike in prvič jih je lahko po priljubljenosti na socialnih omrežjih primerjati na nacionalnem kot tudi na globalnem nivoju. »Viberate je brezplačno orodje, ki ga nujno potrebuje vsak, ki želi na kakršen koli način raziskovati globalno glasbeno sceno,« so prepričani v ekipi, v katero trdno verjame tudi Evropska komisija.