Čeprav se je slovenski hokejski reprezentanci pod vodstvom Nika Zupančiča uspelo ponovno uvrstiti tako med svetovno hokejsko elito kot na zimske olimpijske igre, je v Hokejski zvezi Slovenije padla odločitev, da je po prvem spodrsljaju Ljubljančana – izpadu iz skupine A na zadnjem svetovnem prvenstvu – čas za zamenjavo na selektorskem mestu. Kot glavni razlog za nepričakovano potezo so v zvezi navedli dejstvo, da je do nastopa na olimpijskih igrah v Pjongčangu in svetovnem prvenstvu skupine I-A prihodnje leto na voljo premalo časa za odpravo vseh pomanjkljivosti, ki so se pokazale ob zadnjem šampionatu v Parizu. »Kot glavno pomanjkljivost bi izpostavil predvsem samo vzdušje v reprezentanci. Morda je prišlo do nasičenosti vseh nas, tudi strokovnega štaba, zato je bil potreben svež veter,« je odločitev komentiral njen generalni sekretar Dejan Kontrec.

V zvezi so zamenjavo našli ekspresno in službo za eno leto ponudili uglednemu finskemu strokovnjaku Kariju Savolainenu, ki je Slovenijo vodil že med letoma 2003 in 2005, a se v zadnjih letih ni posvečal trenerskemu poklicu. »Kari je zame skoraj domačin. Takoj sem z njim stopil v stik, ali je pripravljen sprejeti mesto prvega trenerja. V takšnem času je težko pripraviti ekipo, sprejeti pametne odločitve,« je še pojasnil Kontrec in pristavil, da strokovni štab reprezentance ostaja enak kot do zdaj, pod vprašajem pa ostaja le sodelovanje z dozdajšnjim pomočnikom Edom Terglavom. Ob tem velja izpostaviti, da se zveza z odločitvijo odmika od preteklih praks glede kadrovanja, saj ne gre pozabiti, da je Matjaž Kopitar s Slovenijo kar trikrat izpadel iz elite, od selektorskega mesta pa se poslovil šele po ponujenem lastnem odstopu.

Morda je pri vsem skupaj še najbolj nenavadno, da se od reprezentance ne poslavlja Nik Zupančič. Oseminštiridesetletnik bo namreč znova prevzel vlogo, ki jo je opravljal že pod vodstvom Matjaža Kopitarja in bo deloval kot pomočnik selektorja. »To se mi niti ne zdi tako neobičajno. Če pogledamo z nogometnega vidika, se takšne menjave dogajajo zelo pogosto. Ni redko, da trener zapusti klub in postane pomočnik v drugem. V Sloveniji smo morda nekoliko specifični, saj nas je malo in se v istem krogu večinoma vrtijo eni in isti ljudje. Ali gre za mojo degradacijo? Lahko se na to gleda tudi tako. Res je, odločitev ni bila lahka, a glede na to, s kom bom delal in na kakšen način, verjamem, da bo to dobro tako zame kot za reprezentanco,« je ocenil Nik Zupančič, a obenem priznal, da grenak priokus zaradi odločitve HZS ostaja. »Če bi rekel, da grenkega priokusa ni, bi lagal. A gledam dalje. Šport je sestavljen iz zmag in porazov in zadnji del sezone je bil žal neuspešen,« je še sklenil Zupančič.