Dejansko je bilo le vprašanje časa, kdaj bo med Sebastianom Vettlom in Lewisom Hamiltonom prišlo do napetosti, ki bodo privedle do grdih pogledov, ostrih besed in ne nazadnje dejanj na stezi. Nemec je namreč letos veliko bolj resna grožnja Britancu, in ko se udarita dva iz različnih ekip, leti perje. Še prejšnja leta so podobne napetosti med Nicom Rosbergom in Lewisom Hamiltonom pri Mercedesu nekako uspešno omilili znotraj ekipe, zdaj dejansko vsak vleče na svojo stran in s prstom kaže na tekmeca.

Nemčeve trditve razsodniki ovrgli

A kaj se je dejansko zgodilo? Trčenje najprej v zadek Hamiltonovega dirkalnika in potem vzporedna Vettlova vožnja, jezno gestikuliranje in trčenje s Hamiltonovim dirkalnikom je bilo lepo vidno na televizijskih zaslonih. »Preskušal me je, nenadoma je zavrl in sem trčil vanj. Seveda me je to razjezilo, to ni način vožnje pri ponovnem startu, ko imamo vsi hladne pnevmatike in zavore in ko smo vsi tesno drug za drugim. Moja reakcija potem je bila odveč, a tisti trenutek me je res razjezilo. In če sem za svojo potezo dobil deset sekund kazni, bi jo moral zaradi nevarne vožnje dobiti tudi Hamilton,« je še po dirki razlagal Sebastian Vettel.

A Nemčeve trditve so hitro ovrgli razsodniki, saj so dobili vpogled v telemetrijo s Hamiltonovega dirkalnika, kjer se je videlo, da Hamilton ni zaviral, ni pa toliko pospešil, kot je Vettel pričakoval. »To je pravica tistega, ki vodi. Saj to ni nič novega. Ko se ugasnejo luči na varnostnem avtomobilu in dobimo obvestilo, da se bo umaknil s steze, je vodilni dirkač tisti, ki narekuje hitrost vožnje. Kot je pokazala telemetrija, nisem storil nič nešportnega, pustil sem si dovolj oddaljenosti do varnostnega avtomobila, da sem lahko po ciljni ravnini vozil s polno hitrostjo. Ravnal sem enako kot na prejšnjem ponovnem startu. Vettel se je v tem primeru zelo osmešil. Lahko rečem le, da ne spoštuje nikogar, tako obnašanje pa ni vredno formule 1,« je povedal Lewis Hamilton in namignil, da je njun dvoboj zdaj »odprt«. Pri drugem startu je bil Britanec namreč malce bolj previden, saj je pri prvem za malenkost prehitro dodal plin in na ciljni ravnini skoraj ujel varnostni avtomobil. Le za nekaj deset metrov je še »ujel« črto, ki označuje, kdaj lahko dirkalnik prehiti varnostni avtomobil, ki se vrača v bokse.

Hamilton se z Vettlom ne namerava pogovoriti

Za svoje nespametno ravnanje ob drugem bočnem trčenju s Hamiltonom je Sebastian Vettel dobil še tri kazenske točke. Te so uvedli leta 2014, dirkač pa jih ima na voljo 12 v enem letu. Po 12 mesecih se brišejo po enakem vrstnem redu, kot jih je dirkač dobil. Za posamezen prekršek je dirkač kaznovan z eno do tremi kazenskimi točkami, in ko jih doseže dvanajst, ne sme startati na naslednji dirki. Sebastian Vettel ima trenutno devet veljavnih točk, med najmanj disciplinirane pa poleg Nemca sodi še Carlos Sainz s prav tako devetimi veljavnimi točkami. Rekorderja z zbranimi točkami sta trenutno ravno Vettel in Danil Kvjat, ki sta od uvedbe tega sistema nabrala že 12 točk, a so jima jih nekaj vmes že izbrisali. Sergio Perez pa je trenutno edini dirkač, ki je kazenske točke nabral v prav vsaki sezoni od leta 2014 dalje.

Že v preteklosti smo bili velikokrat priča Vettlovemu nervoznemu obnašanju na stezi, nenehnemu pritoževanju in predvsem kazanju s prstom na druge. A to pot se je Nemec uštel. Sicer se dan po dirki ni pokesal za svoje dejanje, je pa nakazal, da bi rad sklenil »premirje« s Hamiltonom: »Pogovorila se bova na štiri oči in razjasnila, kaj se je zgodilo. Še vedno ga spoštujem kot odličnega dirkača. Na celi dirki je bil en manever, ki je bil napačen.« Lewisa Hamiltona pa je vse to pustilo precej hladnega: »Kar je storil, je popolno nespoštovanje drugih. Nimam se kaj pogovarjati z njim, niti nima moje telefonske številke. Zame je bolj pomembno, kaj se dogaja na stezi. Besede so eno, dejanja na stezi drugo.« S takimi besedami velja torej, da nista zakopala bojne sekire, le da z njo še ne mahata okoli. In zato bosta na naslednji dirki v Avstriji pod še bolj budnimi očmi gledalcev in odgovornih na dirkah.