Galerija Dessa, ki jo vodi arhitektka Maja Ivanič, je strokovna arhitekturna galerija, ki aktivno deluje v slovenskem in mednarodnem prostoru. Je prva slovenska arhitekturna galerija, ki jo je leta 1982 ustanovilo 36 arhitektov. Prikazuje in spodbuja kakovostno arhitekturo, inovativno oblikovanje, socialno naravnane projekte, odgovorne arhitekte, kreativne oblikovalce, angažirane naročnike in dolgoročne vizije.  Bistveno je pripomogla k mednarodni prepoznavnosti sodobne slovenske arhitekture ter k mednarodni uveljavitvi mnogih slovenskih arhitektov.

Na današnji razstavi Brela bodo projekti predstavljeni z načrti, maketami in celo z nekaterimi originalnimi pohištvenimi elementi ter z izjemnimi črno-belimi fotografijami legendarnega hrvaškega fotografa Aleksandra Károlyia.

Brela je turistično naselje z manjšim pristaniščem v bližini Splita. Danes ponuja številne hotele, a transformacija prostora v organizirane turistične kapacitete se je začela leta 1960 z Urbanistično študijo Brel, ki sta jo skrbno zasnovala Matija Salaj in Julije De Luca. Arhitekta sta definirala urbanistično strategijo nizke gostote gradnje s skrbno načrtovano arhitekturo majhnega merila in abstraktnih oblik, skladnih z okoliško krajino. Ante Rožić je v svojih arhitekturnih realizacijah takšno strategijo razvijal in dograjeval.

Riviera v Brelah, ki je bila od leta 1962 kar deset let gradbišče, je humanistično načrtovana turistična arhitektura, ki je upoštevala kontekst in (z)gradila svoj lastni prepoznaven lokalni mediteranski slog. Arhitekt Maroje Mrduljaš, ki je skupaj z Miro Stanić (oba z Zavoda za raziskovanje, Arhitekturna fakulteta v Zagrebu) pripravil razstavo, je v katalogu razstave med drugim zapisal: »Organizirani turizem na vzhodnem Jadranu je s kontinuiranim razvojem od začetka 19. stoletja usodno vplival na transformacijo urbanega in kultiviranega okolja obalnega pasu v Sloveniji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini in Črni gori.«

Hotel Maestral je Ante Rožić zasnoval leta 1965 v premišljenih proporcih z elegantnimi detajli. Arhitektura je razpeta med dve brežini, skoznjo teče kompozicija sestavljenih teras. Pri oblikovanju Hotela Berulia, ki je bil zgrajen leta 1970, se je avtor odločil za strukturiran pristop, v katerem se volumen razstavi na individualne enote, hodniki in stopnišča pa so integrirani z zunanjostjo, kar še poudari prehajanje arhitekture in okolice. Arhitekturo nadgrajujejo izjemni notranji ambienti z unikatno oblikovanim pohištvom, ki so ga večinoma izdelovali v Sloveniji.