Ko je pred tremi leti v državnem zboru stranka SDS predlagala, da se prepove javno poveličevanje vseh totalitarnih režimov in njihovih simbolov, kamor stranka prišteva tudi rdečo zvezdo, je Svetlana Makarovič vzela rdeče blago in na belo našila zvezdo, ki jo je nato v znamenje protesta izobesila na balkonu svojega stanovanja v Trnovem. Ker predlog SDS ni bil sprejet, pesnica in pisateljica sicer ni bila oglobljena s predlaganimi 1500 do 3000 evri, a ideja, da je treba braniti simbol rdeče zvezde, je ostala.

»Rdeča zvezda je zame simbol svobode, upora proti zlu, kakršno je fašizem, simbol upora proti ščuvanju ljudi, dandanes predvsem proti beguncem, in simbol upora proti sovraštvu,« je ob predstavitvi koncerta Nosil bom rdečo zvezdo povedala pobudnica Svetlana Makarovič. Na dogodku, ki nosi ime po skladbi Primoža Siterja, bo nastopilo več kot sto ljudi, poleg omenjenih še Darko Nikolovski, Andrej Rozman - Roza, Tomaž Mihelič - Marlena, Joži Šalej, Nino de Gleria, Jure Tori in drugi, Svetlana Makarovič pa se še posebej veseli Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinka Tomažiča.

Rdeča zvezda za vse generacije

Na prireditvi, ki jo je Makarovičeva sprva želela organizirati v Mini teatru, nato pa so jo prestavili na Kongresni trg, bodo peli pesmi o svobodi, uporu in strpnosti, nekaj jih bodo tudi recitirali. Na dogodku bo na primer Polona Vetrih nekaj verzov povedala v hebrejščini kot protest proti izjavam, ki zanikajo holokavst.

Siter ob tem poudarja, da bodo skušali biti čim bolj proaktivni in ne dnevnopolitični. Provokacija je premajhen razlog za tako veliko prireditev, menijo, zato sodelujoči v njem vidijo tudi priložnost za medgeneracijsko povezovanje. »Lokalni dogodki borčevskih organizacij so že po naravi takšni, da žal privabijo bolj malo mladih, mi pa ta dogodek vidimo kot priložnost, da se združimo vsi, stari in mladi, saj bo dogodek primeren tako za mulce kot za borce,« je o ciljnem občinstvu povedal eden od sodelujočih, raper Darko Nikolovski.

Umetnost mora zavzeti stališče

Med nastopajočimi bo tudi eden od letošnjih predsedniških kandidatov, Andrej Rozman - Roza, ki mu bodo na prireditvi izrekli podporo, glede vere v možnost sprememb znotraj parlamentarne demokracije pa Makarovičeva pravi, da se vsaka pot začne s prvim korakom. »Včasih je prvi korak boleč, plašen, a nas je kar veliko. Vsaj umetnost mora zavzeti stališče. Mogoče pa le ni tako nemočna.« Medtem ko bo na letošnjih volitvah podprla Rozo, so njene simpatije na državnozborskih volitvah prihodnje leto usmerjene k Mihi Kordišu.

Datum, 29. junij, je sicer posledica razpoložljivih terminov v okviru Festivala Ljubljana, bo pa dogodek sovpadel tudi z dnem, ko bodo razglasili odločitev arbitraže o slovensko-hrvaški meji, kar bo v vsakem primeru dvignilo nacionalistična čustva. Makarovičeva se na to naključje ne ozira pretirano in pravi: »Kar je Pahor zasral, bomo mi požrli.« Zanj pa ima že dolgo časa napisano pesem s naslovom Slinar, »ki mu prav dobro pristoji«. »Če bo v občinstvu, bom med petjem s prstom kazala nanj in povedala, da ni vreden, da nosi rdečo zvezdo. In to mislijo tudi vsi Primorci,« je odločno končala pesnica.