»Dila, stari, dila celotno dirko. Tako še dolgo nisem trpel,« so bile prve besede zaradi napora, ki jih je v cilju na lokalni vpadnici v domači Kranj v žargonu navrgel novi državni prvak Luka Mezgec. V sprintu sedmerice najmočnejših je s skrajnim naporom ugnal Grega Boleta (Bahrain Merida), Mateja Mohoriča (UAE Emirates), branilca naslova Jana Tratnika (CCC Polkowice) in Primoža Rogliča (LottoNl), pripadniku vodilne skupine pa je naslov mlajših članov pripadel Žigi Jermanu (Rog Ljubljana).

Kranjčan, ki živi v Kamniku, je še dolgo hlastal za zrakom. Dokaz, kako ogromno energije, volje, motivacije in tudi taktične spretnosti je potreboval za majico državnega prvaka. Na cestah, kjer je začel preobrazbo od gorskega kolesarja do cestnega profesionalca. »Zdaj sem se odkupil,« je navrgel trenerju in mentorju Bojanu Ropretu, enemu najuspešnejših slovenskih kolesarjev pretekle dobe, ki ga je prav na cestah pod Storžičem učil trpljenja na cesti. »Z Bojanom sva kar malo na bojni nogi, ker sem se po njegovem v zadnji etapi dirke po Sloveniji v Novem mestu le zapeljal skozi cilj in izgubil rdečo majico. Po mojem je naslov dovolj, po njegovem še ne,« je novo zgodbico iz zakulisja opisal vedno nasmejani član Orice Scott, ki bo za naslov dobil posebno premijo tudi od avstralske ekipe. Je prvi Slovenec z naslovom prvaka v gorskem kolesarstvu in cesti. »Morda mi bo uspel celo dvojček v istem letu. Grem tudi na prvenstvo v gorskem kolesarstvu 16. julija. Le žegen od šefov moram še dobiti,« je med množico čestitk že nakazal nov izziv.

Še nikoli videno na DP

»Varnost! To je bil prvi in glavni nasvet v ekipi LottoNl-Jumbo pred Tourom,« je navodila pred startom razkril Primož Roglič. Varnost v kolesarskem prevodu pomeni, da se je treba izogibati večjih skupin. In Rogla je posledično že v drugem od devetih krogov na Bašelj, kjer se je pod vasjo na znamenitih ovinkih zbrala za slovenske razmere neverjetna množica navijačev, naredila glavna selekcija. Preživeli so jo Tadej Pogačar, Žiga Jerman, mlada Rogovca, junaka dirke Po Sloveniji, ter zgoraj omenjena četverica.

Iz najmočnejše ekipe Bahrain Merida, ki je prišla v Kokrico z velikim klubskim avtobusom in tremi spremljevalnimi vozili, doslej nikoli videno na DP, le Grega Bole. Udarna moč najbolj slovenske ekipe WorldToura s šesterico na startu in kar tremi udeleženci bližnjega francoskega Toura je tako izgubila vpliv in moč. V zaključku sta se Roglič ter v zadnjem krogu Bole v vzponu na Bašelj poskušala otresti skupine, kjer je bil zaradi sprinterskih vrlin Luka Mezgec absolutni favorit. »Premalo klanca. Ni se dalo narediti več,« je pristavil Roglič v cilju med čestitkami Mezgecu in zadovoljen dodal, da je bil neprijeten le 'prehiter' ovinek v Beli. »Naš dogovor je bil, da pomagam Mezgecu,« je zakulisni dogovor, ki so vedno del posebnosti državnega prvenstva, razkril Žiga Jerman. Usluge so del kolesarske kulture. »Sem imel pač več prijateljev. Je bil pa Grega suveren v zadnjem napadu. Tako pač je v kolesarstvu, » je komentiral Mezgec.

»Grega je tokrat dokazal, da je bil najmočnejši na dirki. Žal je imel Luka dovolj pomoči drugih, da so ga navzdol v zaključku ujeli. Želeli smo zmagati, a treba je vedeti, da ni zmagal kdorkoli, ampak Luka Mezgec. Zadovoljen sem z pripravljenostjo Boleta in tudi Boruta Božiča. Zelo koristna bosta kot Colbrellijeva pomočnika. Jani Brajkovič je žal padel v prvem krogu, k sreči se ni zgodilo nič hujšega,« je izkupiček s podprvakom komentiral športni direktor Gorazd Štangelj s pripombo, da je zgolj 145 kilometrov dolga dirka premalo za ugled prvenstva Slovenije. Pred startom so vodje ekip, še pod vtisom neurja, ki je prizadel starejše mladince s prvakom Nikom Čemažarjem (KK Kranj), želeli, da dirko skrajšajo.

Batageljeva osmič zapored

»To je bil najdaljši sprint v moji karieri,« je konec ženske članske dirke komentirala večna prvakinja Polona Batagelj. To je bil njen že osmi naslov zapored. »Voziti majico prvakinje je velika čast in odgovornost. Državno je posebna prioriteta,« je govorila pravnica. Najbolj se je Primorki približala Špela Kern, ena redkih Slovenk, ki ne vozi (več) za edino slovensko elitno profesionalno ekipo BTC City Ljubljana. »Na rondoju pred ciljem sem naredila napako. Pripeljala sem preblizu robniku in morala zavirati. Malo, a dovolj, da je Polona to izkoristila,« je povedala članica Bizkaia Durango.