Le malokdo je pričakoval, da se bo dirka formule 1 za VN Azerbajdžana v Bakuju razpletla po okusu Red Bulla. Dirko je sicer zaznamovalo nešteto trčenj, zaradi ostankov dirkalnikov na stezi je v akcijo kar dvakrat prišel varnosti avtomobil, na koncu pa so, da so dobro očistili stezo, dirko po dobri uri dogajanja na stezi celo prekinili in po približno 20 minutah nadaljevali.

Sprva je kazalo, da bo za rdeče bike vsega hitro konec: Maxu Verstappnu je drugič zapored odpovedal motor, Daniel Ricciardo je moral zelo zgodaj v bokse, ker mu je ostanek enega od dirkalnikov, ki so leteli po zraku zaradi trčenj, zamašil odprtino za hlajenje zavor. A ker se Avstralec ni predal, je na koncu lahko stopil na najvišjo stopničko. »Saj kar ne morem verjeti, kako se je končala ta dirka. Bili smo tako rekoč že povsem izgubljeni, a nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Kar je drugim prinesla smola, je bila za nas sreča,« je povedal Daniel Ricciardo, ki je tako slavil svojo peto zmago v formuli 1 in si dal duška z značilnim avstralskim »shoeijem«, ko pije penino iz desnega dirkaškega čevlja. Ta običaj pa je doletel tudi Lanca Strolla. Kanadčan je s tretjim mestom postal najmlajši novinec v formuli 1, ki mu je uspelo dirko končati med prvimi tremi. »Ostal sem brez besed. Še nisem dojel, kaj se je dogajalo na stezi. Poskušal sem se le izogibati težavam in vsem delcem dirkalnikov, ki so leteli po zraku, na koncu pa mi je zmanjkalo malo hitrosti, da bi osvojil drugo mesto. A ne skrbite, tudi tretjega sem zelo vesel,« je povedal Lance Stroll, ki je drugo mesto izgubil na ciljni črti, saj je bil desetinko sekunde hitrejši Valtteri Bottas.

Prekinitev dirke je bila potrebna, ker je bilo na stezi preveč nevarno ostrih delcev, a zares ostro sta se to pot spopadla Lewis Hamilton in Sebastian Vettel. V resnici je bilo, glede na razmerje moči, samo vprašanje časa, kdaj bo počilo. Najprej je pred ponovnim startom Vettel trčil v zadek Hamiltona, ker je ta vozil počasneje, kot je Nemec pričakoval, slednji pa je nato izgubil živce in zapeljal vzporedno z njim in namerno trčil v njegov dirkalnik. Za to je bil kaznovan z desetimi sekundami postanka, po radijski zvezi pa se je še vedno čudil, kaj je naredil narobe ali nevarnega. Na njegovo srečo se je Hamiltonu po ponovnem startu razrahljala penasta obloga kokpita, zaradi česar je moral Britanec v bokse, v nadaljevanju pa ni bil več dovolj hiter, da bi mu uspelo Nemca še prehiteti. Po dirki sta imela seveda vsak svojo razlago dogodka. »Zavrl je in trčil sem vanj, tega nisem pričakoval. Moja reakcija potem je bila nepotrebna, ampak taka vožnja ne bi smela biti del procedure ponovnega starta. A če sem dobil kazen jaz, bi jo moral dobiti tudi Hamilton,« je povedal Sebastian Vettel. Bolj oster je bil odgovor Lewisa Hamiltona: »Vettel nima nobenega spoštovanja. Na tako nori dirki moraš vseeno ohraniti trezno glavo. Lahko rečem le, da je boj zdaj odprt.« Jasen znak, da bo kmalu na stezi med njima samo še bolj vroče. Mogoče bo tako že na naslednji dirki 9. julija v Spielbergu v Avstriji.