Ducati letos očitno ni muha enodnevnica. Dve zaporedni zmagi Andree Doviziosa sta dali Italijanom nov veter v jadra, a bolj kot njihov uspeh bode v oči Hondina sezona v slogu toplo-hladno in popoln poraz sicer na papirju močnejše Yamahe v Barceloni. Rešitev za težave iščejo tako prvi kot drugi.

Ducati je ekipa, ki je letos najbolj presenetila, a še bolj kot njihove zmage je zanimivo dejstvo, da je njihov novi član Jorge Lorenzo daleč od tega, da bi lahko držal stik z Doviziosom. Špančev slog vožnje namreč še ne ustreza letošnjemu Ducatijevemu motociklu. »Ali mu ponagaja vreme ali pnevmatike, prilagoditev na nov motocikel zanj poteka veliko težje, kot smo pričakovali vsi v ekipi. Letos je dobil v roke motocikel, kakršnega ni bil vajen do zdaj, a se prilagaja. Trdo dela, spremenil je že način zaviranja, zdaj več uporablja zadnjo zavoro, česar do zdaj ni delal,« je povedal Ducatijev športni direktor Paolo Ciabatti. A čeprav ima sam s sabo dovolj težav, Lorenzo ne skopari s kritikami tekmecev, posebej Marca Marqueza. »Marc se ni še ničesar naučil, njegovi padci v Barceloni so pokazali, da vedno pretirava, tudi takrat, ko to ni možno. To je njegov način vožnje, njegova mentaliteta. Dovizioso in jaz imava drugačen občutek za tveganje. To ima določene prednosti, a tudi slabosti,« ocenjuje Jorge Lorenzo.

Kar pa Marqueza pušča precej hladnega, saj je ravno v Barceloni vsem padcem navkljub iz dirke iztržil veliko. Za preizkušnjo v Assnu previdno napoveduje, da se lahko zgodi marsikaj. »Assen je vedno zelo nepredvidljiv. Seveda upam, da bom dirko spet končal na stopničkah, a dejstvo je, da ta steza zahteva zelo veliko sprotnega prilaganja. Ker smo na razpredelnici vsi zelo blizu s točkami, bo zelo zanimivo spremljati, kako se bo vsak od nas lotil dirke in kako veliko bo tvegal. Honda v Assnu ni bila nikoli zelo slaba, tukaj sem že zmagal in trikrat končal na stopničkah. Upam, da bo letos vreme prizanesljivo do nas, kajti nove točke so za nas obvezne,« pravi Marc Marquez. Podobno razmišljata tudi oba dirkača Yamahe, ki se v Barceloni nista ravno izkazala z najboljšo vožnjo. Posebej Valentino Rossi si veliko obeta od novega okvirja motocikla. »Po dirki v Barceloni smo veliko testirali. Preskušali smo nekaj različnih rešitev in mislim, da smo na pravi poti. Novi okvir motocikla mi je všeč, vožnja z njim je udobnejša kot na prejšnjem. Bomo videli, ali bo tako tudi v Assnu,« meni Valentino Rossi, njegov ekipni tovariš Maverick Vinales pa je dodal, da si v tem trenutku ne smejo privoščiti nove Barcelone: »Upam, da je bil z novim okvirjem narejen pomemben korak naprej, kajti v tem trenutku tudi mi potrebujemo prav vsako točko. Ne moremo in ne smemo si privoščiti slabe dirke, zato smo vsi zelo motivirani, da popravimo slab vtis s prejšnje dirke.«