V Odbojkarski zvezi Slovenije je bilo v zadnjih dneh kar nekaj hude krvi. Vzroke zanjo gre iskati v domnevni nameri Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB), ki naj bi se vse bolj nagibala k spremembi tekmovalnega formata svetovne lige. Kot smo že pisali, bi se elitna skupina razširila z 12 na 16 reprezentanc, pri čemer bi bile, ne glede na rezultatsko uspešnost, v prednosti največje udeleženke. Takšen razplet bi šel močno na škodo manjšim in tržno manj zanimivim nacionalnim selekcijam, med katere se uvršča tudi slovenska. Tako bi v primeru najbolj črnega scenarija slovenska izbrana vrsta tudi v primeru končnega slavja na zaključnem turnirju konec tedna v Avstraliji lahko ostala celo brez nastopa v najelitnejšem razredu.

Čeprav je predsednik OZS Metod Ropret izdatnejša pojasnila obljubljal po torkovem sestanku med potencialnimi organizatorji evropskega prvenstva 2019 in Evropsko odbojkarsko zvezo (CEV) v Luksemburgu, kaj več od potrditve, da gre spremembo tekmovalnega formata pričakovati, ni izvedel.

»Na to temo sem se z vodstvom CEV pogovarjal na poslovni večerji po sestanku. Po zagotovilih njihovega vodstva niso prejeli še nobenih uradnih informacij in tudi kakršne koli odločitve doslej še niso bile sprejete. Dobil sem sicer potrditev, da gre v prihodnje pričakovati spremembe formata tekmovanja, a v tem trenutku še nihče ne ve, kdaj se bo to zgodilo in v katero smer se bodo stvari odvile. Smo pa vsi enakega mišljenja, da bi bil to odmik od športa in pomik proti poslu, kar za odbojko zagotovo ne bi bilo dobro. Za zdaj torej še vedno veljajo objavljena pravila. Naša moška reprezentanca mora tako iskati priložnost predvsem skozi zmage. Če bi do sprememb, ki bi nam bile v škodo, vendarle prišlo, bi nam le dober rezultat ponudil možnost, da se bojujemo tudi po formalnih in pravnih poteh,« je sporočil Metod Ropret.

Za dodatna pojasnila smo se obrnili na generalnega sekretarja OZS Gregorja Humerco, ki je predsednika domače zveze spremljal na poti v Luksemburg. Kot je dejal, se s predstavniki Belgije in Nizozemske, ki sta sokandidatki za evropsko prvenstvo in ki bi ju morebitne spremembe pravil v svetovni ligi prav tako lahko prizadele, niso izčrpneje pogovarjali. »Oboji so z informacijami seznanjeni. Nekaj besed je na to temo tudi padlo, a nič konkretnega, saj so bila v prvem planu usklajevanja z Evropsko zvezo glede evropskega prvenstva. Seveda obojim ni vseeno, saj Belgijci nastopajo v prvem razredu, Nizozemci pa se bodo z nami pomerili na zaključnem turnirju. Kljub temu dogodkov ne smemo prehitevati, saj FIVB ni podala še nobene uradne informacije,« žogico umirja Gregor Humerca in poudarja, da gre pri vsem skupaj za nepreverjene govorice, kar je tudi glavni razlog, zakaj od Mednarodne odbojkarske zveze za zdaj še niso zahtevali dodatnih pojasnil.

Čemu torej tako burna reakcija prvega moža OZS, ki je še konec minulega tedna kot skrajni ukrep že omenjal možnost pritožbe na Mednarodno športno razsodišče v Lozani? »Vsi se še spomnimo, kako so v FIVB pred dvema letoma organizirali sestanek udeleženk svetovne lige, na katerega kot zmagovalci evropske lige nismo bili povabljeni. Zaradi tega smo zdaj na kakršne koli informacije še toliko bolj pozorni,« je sklenil Humerca.