Zeleni Jurij, zaščitni znak Jurjevanja, največjega in najstarejšega folklornega festivala pri nas, bo letos še bolj zelen, pravi direktor Razvojno-informacijskega centra (RIC) Bela krajina Peter Črnič. Festival, ki naj bi od danes do nedelje v Črnomelj privabil 12.000 obiskovalcev, se namreč pridružuje mreži Zero Waste Slovenija kot prva prireditev, ki izpolnjuje merila za pridobitev naziva prireditev brez odpadkov (Zero Waste). Gre za zavezo, ki so jo podpisali RIC kot glavni organizator ter partnerja črnomaljska občina in tamkajšnja Komunala. Z njo se želijo približati 90 odstotkom ločeno zbranih odpadkov in zmanjšanju celotne količine odpadkov na prireditvi za 30 odstotkov.

Glas o prireditvi širili z bobnanjem

»Bela krajina se vse bolj uveljavlja kot zelena destinacija. Zato je poslanstvo prireditve tudi skrb za okolje. Želimo postati vzor drugim lokalnim in državnim prireditvam, zavedanje pa v prihodnjih letih še okrepiti,« dodaja Črnič. Da bi dosegli postavljeni cilj, so letos že promocijske aktivnosti zastavili tako, da so porabili čim manj papirja.

Obiskovalcem bo na voljo šest pitnikov s svežo vodo, postavljeni bodo ekološki otoki za ločevanje odpadkov, naprodaj bodo bidoni za vodo in večnamenske platnene vrečke, pijačo bodo stregli v kozarcih, ki se pomijejo, tudi jedilni pribor bo za večkratno uporabo, hrana pa bo lokalnega izvora. Organizator, ki uporablja električna vozila, od petka do nedelje obljublja tudi brezplačni avtobusni prevoz iz Metlike in Semiča.

Poleg folklore tudi dunajski valček

V petih dneh se bo na dvanajstih prizoriščih po mestu zvrstilo 60 plesnih, glasbenih, gledaliških in drugih dogodkov, na katerih bo nastopilo okrog 800 udeležencev. Prireditev se začenja z današnjo otvoritvijo umetniških razstav in večernim kresovanjem v Jurjevanjski dragi, uradna otvoritev bo v petek zvečer, večina folklornega in drugega programa pa se nadaljuje v soboto in nedeljo v popoldanskih in večernih urah. Po Črničevih besedah letos folklorni program, v katerem bo nastopilo devetnajst folklornih skupin iz Slovenije in tujine, dopolnjujejo z družabnimi plesi. V petek bodo tako obiskovalci lahko ob spremljavi črnomaljskega godalnega kvarteta plesali dunajski valček, kakršnega so plesali v drugi polovici 19. stoletja, v soboto pa družabne plese iz prve polovice 20. stoletja ob igranju uspešnic v izvedbi Big banda Črnomelj. »Občinstvu želimo prikazati, kako družabni plesi sčasoma postanejo folklorni,« pravi Črnič.

Spremljevalni program ponuja družinski kolesarski izlet po Beli krajini, tradicionalni rokodelski sejem, sprehod po »ulici lokalnih dobrot« in obisk črnomaljske tržnice, voden ogled mesta in mnoge druge dogodke, za najmlajše pa med drugim ustvarjalne delavnice s poudarkom na ponovni uporabi starih predmetov.