Še preden se je letošnji nogometni pokal konfederacij začel, se je selektor Nemčije Joachim Löw že znašel na udaru kritik. Te so letele predvsem na njegov izbor igralcev, ki s povprečno starostjo 24 let in devet mesecev sestavljajo najmlajšo izbrano vrsto na turnirju v Rusiji. Njihovi navijači so včeraj na igrišču zaman iskali prekaljene nogometne ase, kot so Toni Kroos, Thomas Müller, Matts Hummels in Jerome Boateng, ki so leta 2014 v Braziliji svoji državi priigrali četrti naslov svetovnega prvaka. Od šampionske zasedbe izpred treh let so na prizorišče naslednjega svetovnega prvenstva namreč odpotovali le Shkodran Mustafi, Matthias Ginter in Julian Draxler, pri čemer velja poudariti, da je trojica finalno tekmo mundiala proti Argentini tedaj spremljala s klopi. »Zame pokal konfederacij predstavlja darilo. Igralci bodo pridobili neprecenljive izkušnje in postali še boljši,« je pretekli teden medijem na vprašanje, zakaj bo v Rusiji nastopal s tako mlado ekipo, obrazložil Joachim Löw.

A tudi manj uveljavljena in izkušena zasedba Nemčije je včeraj v Sočiju premogla dovolj znanja in kakovosti, da je na šesti medsebojni tekmi z Avstralijo dosegla še četrto zmago (3:2). To ji je uspelo brez večjega napora, pa čeprav je prvič po lanskem obračunu na evropskem prvenstvu s Francozi prejela dva gola. Proti vratom je namreč sprožila še enkrat toliko strelov od nasprotnika (18:9), močno na njeni strani pa je bil tudi odstotek posesti žoge (59:41). Svojo premoč so svetovni prvaki sicer kronali že po dobrih štirih minutah igre, ko jih je v vodstvo popeljal napadalec Borussie Mönchengladbach Lars Stindl. Čeprav je za Avstralce v 41. minuti izenačil Tom Rogić, pa so na odmor z golom prednosti vseeno odšli Nemci, potem ko je bil po prekršku nad Leonom Goretzko z najstrožje kazni uspešen Julian Draxler. Podobno kot že v prvem delu so Nemci tudi v drugem hitro izigrali obrambo Avstralije in z zadetkom Goretzke vodili že s 3:1, končni izid 3:2 pa je v 56. minuti postavil Tomi Jurić.

»Sem razočaran,« je po zaključenem dvoboju dejal selektor Avstralije Ange Postecoglou, a vseeno priznal, da so bili Nemci, zlasti v prvem polčasu, za razred boljše moštvo: »Pustili smo jim preveč prostora in morda smo jih tudi preveč spoštovali. Drugi polčas je bil že boljši. Igrali smo bolj zbrano in tudi v obrambi smo igrali pametneje.« Podobno je na novinarski konferenci po tekmi razmišljal tudi nemški selektor, a opozoril, da naj nemška javnost ob tako mladi ekipi ne goji previsokih pričakovanj. »V prvem polčasu smo igrali dobro in imeli pobudo. Že res, da v drugem nismo bili več tako prepričljivi, a v celoti gledano smo bili zelo dobri,« je ocenil Joachim Löw. Z njim se je strinjal tudi nekdanji nemški reprezentant Lothar Matthäus, ki je na družbenem omrežju zapisal: »Dober uvod mladih Nemcev, a še je prostor za napredek.«

Pokal konfederacij, skupina B, 1. krog: Nemčija – Avstralija 3:2 (2:1). Vrstni red: Čile in Nemčija po 3, Avstralija in Kamerun 0.