Ogled se bo začel ob 17. uri pri znamenju sv. Trojice, ki ga je slavni arhitekt dal prestaviti na po njegovih načrtih preoblikovan Kongresni trg, se po Gerberjevem stopnišču nadaljeval po najožji in najbolj temačni poti do srčike mesta – magistrata, Robbovega vodnjaka in stolnice, in se končal na Marijinem trgu ob Tromostovju.

Plečnikova sporočila in poudarki

Na sprehodu z arhitektom Irom Zorkom po ožjem središču Ljubljane boste pozorni na sporočila in pomembne poudarke, ki jih je arhitekt Jože Plečnik s svojimi posegi vtkal v že prej obstoječo teksturo mesta. To niso dela, ki bi jih lahko umevali ločeno od okoliškega, tudi širšega, naravnega prostora mesta. Niso plod fantazije, ampak poetično stvarnih, jasnih in skrbno premišljenih odnosov in povezav med ključnimi elementi mesta. Z njimi Plečnik dopolnjuje, harmonizira in povzdiguje že prej bolj ali manj v latentni obliki prisotno sporočilo prostora.

Razumevanje tistega, kar so v prostor zapisali predniki

S spoštljivim odnosom in bistrim razumevanjem vsega bistvenega, kar so v prostor zapisali predniki, nam arhitekt na javno dostopen in darežljiv način daje v branje pripoved, ki prebuja jasno in živo misel o globljem cilju in smislu človekovega bivanja. »Okrepili si boste pozornost, srečali se bomo s svojimi ideali in bili ohrabreni za svobodno iskanje svojega lastnega temelja in izvira,« vabi na ogled arhitekt, publicist in predavatelj Ira Zorko, ki na sprehodih in srečanjih vabi ljudi h globljemu razmišljanju o prostoru, času in skrivnosti človeškega bivanja.

Za ogled je obvezna prijava na elektronski naslov izobrazevanje@mao.si, vstopnine ni.