Benjamin Savšek, ki je v Pragi nanizal že nekaj dobrih rezultatov, osvajal kolajne na svetovnih pokalih in tudi na svetovnem prvenstvu, je na Vltavi znova poskrbel za odličen dosežek. V napetem in izenačenem finalu kanuistov je osvojil četrto mesto, za tretjim mestom pa zaostal le za štiri stotinke sekunde. Kljub dobremu dosežku bo ostalo nekaj grenkega priokusa, saj je član tacenskega kluba v finalu dosegel daleč najhitrejši čas, bil skoraj dve sekundi in pol hitrejši od vseh tekmecev, a je bilo zanj usodnih šest kazenskih sekund.

»Na progi so bili zelo nizki količki, zato si moral biti zelo pazljiv. Kljub temu sem na progi poskušal biti hiter, kar mi je s super časom tudi uspelo. Na žalost pa imam spet preveč dotikov za kakšno višje mesto. Za zdaj imam dobro podlago za naslednje svetovne pokale. Najbolj si želim priti visoko v skupnem seštevku svetovnega pokala, tako da imam trenutno dober položaj. Treba je še malo izdelati vožnjo, hiter sem dovolj, potrebujem še nekaj več natančnosti in bo,« je bil Benjamin Savšek po nastopu vseeno zadovoljen.

Finalni nastop si je zagotovil tudi Luka Božič, ki je na koncu zasedel sedmo mesto. Primorec je imel na progi dva dotika, pa tudi precej težav pri vstopu v predzadnja protitočna vrata, kjer se je s težavami v polfinalu kanuistk spopadala tudi Nina Bizjak. Podobno kot Bizjakova je tudi Božič tu izgubil veliko časa. »V Pragi po navadi poskrbijo za zahtevno postavitev, tudi tokrat je bila taka. Kot ste videli, so vsi delali velike napake, ni bilo dirkanja kot v kvalifikacijah. S finalno vožnjo sem zadovoljen na podoben način kot v Tacnu. Dejstvo je, da sem bil hiter do zadnjih štirih vrat, na koncu pa sem hotel malo preveč in pridejo takšne napake, ampak je isto, ali si četrti ali sedmi. Želim si stopničk.« V polfinalu sta preizkušnjo na Češkem končala Anže Berčič, ki je bil 14., in Jure Lenarčič na 18. mestu. Zmage v finalu se je veselil Nemec Sideris Tasiadis, drugi je bil Slovak Matej Benuš, tretji pa Italijan Raffaello Ivaldi. Drugouvrščenega Benuša in četrtouvrščenega Savška je ločilo le sedem stotink sekunde.

Slovenija je imela predstavnico tudi v finalu kajakašic. Urša Kragelj je na koncu priveslala do sedmega mesta, potem ko je imela na progi, ki je z zahtevno postavitvijo vrat povzročala težave praktično vsem tekmovalcem in tekmovalkam, nekaj težav in nabrala osem kazenskih sekund. »Nisem povsem zadovoljna, ker sem se v spodnjem delu dobesedno zlomila. Nisem se držala načrta. Počutila sem se dobro, hitra sem dovolj, to vem, ampak v spodnjem delu je bilo preveč napak. Sposobna sem bila veslati hitreje, saj so bile rezerve že v polfinalni vožnji, ampak je bila narava tokratne proge takšna, da so šle sekunde, če ti čoln ni tekel in se ti je kje zalomilo.« Zelo blizu finalnemu nastopu je bila tudi Eva Terčelj, ki je bila v polfinalu uvrščena na enajsto mesto in je tako le za eno mesto zgrešila finale. Zmagala je olimpijska prvakinja iz Ria de Janeira Španka Maialen Chourraut, druga je bila Britanka Kimberley Woods, ki je včeraj zmagala v kanuju, tretja pa Nemka Ricarda Funk.

Že prihodnji konec tedna bo druga tekma svetovnega pokala, v nemškem Augsburgu. sta, šr