»Majka je po višinskih pripravah v Španiji še bolj suh kot pred tedni. Na nogah sem mu vidijo lojnice. Zelo vitek je,« so Poljaka Rafala Majko po nogah kot prvega favorita med potekom sobotne kraljevske etape na kolesarski dirki Po Sloveniji napovedovali slovenski maserji iz konkurenčnih ekip. Spremljevalci znotraj karavane vidijo in vedo več, vnovič pa se je izkazalo, da so imeli v napovedih prav. Blaž Bogataj, nekdanji evropski mladinski prvak, ki dela v nemški ekipi Bora Hansgrohe, je bil v Novem mestu najbolj ponosen.

Rafal Majka je na Rogli upravičil vlogo favorita in odnesel lovoriko kovaških klešč, majico najboljšega hribolazca ter po 166 kilometrih v Novem mestu po dobljenem boju za zeleno, ki se je sijajno obnesla ob celostni spremembi podobe dirke, še lovoriko velikega zmagovalca, leseno repliko 5200 starega kolesa z Barja. Irec Sam Bennet je s piko na i odsprintal kristalno lovoriko novomeške situle in rdečo majico najboljšega sprinterja.

»Vesel sem zmage. Zahtevna dirka je za nami. Osvojili smo tri prestižne majice. Z ekipo smo opravili izjemno delo. Sem trpel, ni bilo lahko,« je bil ponosen 27-letni Rafal Majka. Lani peti na italijanskem Giru, kralj gora na Touru in bronasti na olimpijskih igrah je Slovenijo izbral za test pripravljenosti in dobil potrditev, da bo resen tekmec za rumeno majico na kolesarski dirki Po Franciji.

Mark Cavendish se je jezil

O kakovostni zasedbi je najbolj zgovoren podatek, da so že drugo leto zapored vse etapne zmage pobrali kolesarji WorldToura. Celo vsa prva tri mesta v etapah! Ekipe z več kot dvajsetmilijonskim proračunom ničesar ne prepuščajo naključju. Televizijska slika v svetu dela čudeže. Najbolj tesna je bila bitka za rdečo majico. Luka Mezgec je imel pred etapo lepo prednost, a sedmo mesto v Novem mestu (osmi Rok Korošec, deseti Žiga Jerman) ni bilo dovolj. Sam Bennet iz zelene Irske je po slavju na zelenem Kočevskem slavil tudi ob zeleni Krki in Kamničana, junaka zelene prestolnice, ujel po točkah. Enako število je imela Erženova investicija Sonny Colbrelli. Mark Cavendish, največji zvezdnik kolesarske dirke Po Sloveniji, tudi zaradi prijaznosti do vseh navijačev z najbolj izvirnim dolenjskem Papsterjem, se je po drugem mestu pošteno jezil.

Želja po zmagi je bila izjemno velika v vseh velikih ekipah. Dvoboj Majke in Jacka Haiga iz Orice je bila igra mačke z mišjo skoraj celotni vzpon na Roglo. Poljaku se mu ga kljub številnim pospeševanjem ni uspelo otresti. Taktiziranje je šlo tako daleč, da ju je ujel Giovani Visconti (Bahrain Merida). Milan Eržen, veliki šef Bahrain Merida, ni mogel skriti razočaranja in jeze, kako je lahko tako eksploziven in izkušen Italijan lahko zapravil ponujeno priložnost za zmago. »Zjutraj bi podpisali, da bo drugi, a bi lahko zmagal. Giovanni je vedel za veter, za strmejši klanec, moral bi biti le bolj potrpežljiv. Imel je vse nasvete iz avta. Žal pri maksimalnem srčnem utripu ni povezal glave in nog,« je komentiral strateg Gorazd Štangelj. Sedem sekund je bila meja med nebesi in pozabo.

Luka Mezgec je zeleno majico iz Ljubljane na Pohorju branil častno, v izjemno pomoč Haigu. Uvodne kilometre zadnjega klanca na Roglo je naredil glavno selekcijo med hribolazci. Največ škode je naredil rojakom. Tudi Jan Polanc (13. mesto) je moral priznati, da je utrujenost Gira prišla za njim. Noge je »odrezalo« tudi Domnu Novaku (17.) ter veteranoma Radoslavu Rogini in Juretu Golčerju z izkušnjami osemnajstih oziroma trinajstih slovenskih Tourov.

Tadej Pogačar reševal slovensko čast

Nič pa ni ustavilo Tadeja Pogačarja. Drugi najmlajši v karavani je izkoristil že prvo veliko priložnost na veliki sceni in pokazal izjemen potencial. Čriček iz Komende je peti pripeljal na Roglo! »Zelo težko mi je bilo že na drugi vzpon dneva na Tinje. Na Roglo sem zelo trpel, a je kar šlo. Majko, Haiga in Viscontija smo imeli vseskozi na očeh, a oni so spreminjali ritem, mi pa smo kolesarili enakomerno. Nikoli si nisem mislil, da bom tako spredaj. Neverjetno. Ne da se opisati teh občutkov. Ob takih navijačih je bila tudi motivacija večja. Želim si le tako delati naprej in napredovati,« je govoril slovenski junak, medtem ko sta oče in mama spuščala solze sreče.

Z belo majico najboljšega mladega kolesarja je Tadej Pogačar reševal slovensko čast in dal sloves ekipi Marka Polanca (Rog Ljubljana). Če je dirka Po Sloveniji referenca, potem se lahko primerja po karieri Simona Špilaka, letošnjega kralja Švice. Iz odraščajoče dobe že presega Rafala Majko.