Po visoki zmagi proti Švici (33:20) se igralci in reprezentančni štab iz Schaffhausna niso vrnili v tradicionalno pripravljalno bazo v Zreče, ampak neposredno v Izolo, rojstno mesto reprezentanta Boruta Mačkovška. V Bonifiki bodo do tekme opravili štiri treninge, danes pa jih v vročem Kopru čaka odločilni obračun s Portugalci. Prav z njimi so imeli Slovenci na svojem prvem gostovanju v skupini 5 novembra lani velike težave, saj so v Benficini Dvorani luči v Lizboni iztržili zgolj remi (26:26). Točko je z golom za izenačenje štiri sekunde pred koncem tekme priigral Gašper Marguč s sedemmetrovke. Neodločen izid bi lahko bil Sloveniji dovolj za napredovanje na EP 2018 tudi danes, vendar le pod pogojem, če bi Portugalci dosegli manj zadetkov, kot so jih slovenski reprezentanti dosegli v Lizboni – največ 25.

Vujovićeve težave s hrbtenico

»Igranje na remi bi bil rokometni samomor. V tem primeru bi zanesljivo izgubili, zato bomo – tako kot vedno – seveda šli na zmago,« napoveduje selektor Veselin Vujović, ki je po tekmi v Lizboni ostro kritiziral latvijska sodnika Zigmarsa Sondorsa in Renarsa Licisa, ki sta mu med drugim zaradi pripombe na njuno delo dodelila dvominutno kazen. V Kopru bosta sodila Islandca Jonas Eliasson in Anton Pallson, karizmatični Črnogorec pa pravi: »Če bi mi kdo pred začetkom kvalifikacij ponudil stavo, da bo o naši uvrstitvi na evropsko prvenstvo odločal neposredni dvoboj s Portugalci, bi jo seveda takoj sprejel. Kajti če jih ne moremo premagati na domačem igrišču, si niti ne zaslužimo nastopa na Hrvaškem.«

Vujović je imel v zadnjih dneh težave s hrbtenico: s pomočniki v reprezentanci je balinal in se pri tem veliko sklanjal, nato se je med hitenjem na večerjo preznojil, in ker se mu ni uspelo stuširati, so se oblačila sušila kar na njem, in ga je »usekalo« v križu. A se s tem ne obremenjuje, ampak je povsem osredotočen na Portugalce, prek katerih bi si lahko Slovenci priigrali že svoj enajsti nastop v zgodovini EP: »Na tekmi v Švici sem lahko zaradi kakovostne razlike med ekipama spočil nekatere igralce, ki jih bomo v Kopru krvavo potrebovali, predvsem Mateja Gabra. Upam in verjamem, da bo dvorana Bonifika nabito polna in da bomo na krilih navijačev premagali Portugalce ter se uvrstili na evropsko prvenstvo.«

Dolenec: Popravni izpit v Kopru

Portugalci so v sredo v domačem Gondomarju krepko namučili aktualne evropske prvake Nemce, a so po vodstvu sredi drugega polčasa na koncu izgubili s 26:29. Na prvem portugalsko-slovenskem obračunu novembra lani v Lizboni je bil Jure Dolenec najboljši strelec gostov s petimi zadetki, enako »porcijo« pa je v sredo nasul Švicarjem in bil po njihovem izboru tudi najboljši igralec tekme. »Igrali smo zelo pametno. Na začetku smo stisnili v obrambi in napadu ter pristrigli peruti Švicarjem. Tekmo smo imeli pod nadzorom od prve do zadnje minute, najpomembnejše pa je, da se zaradi številnih menjav nismo preveč utrudili pred današnjim odločilnim dvobojem s Portugalci,« ocenjuje levoroki škofjeloški ostrostrelec Jure Dolenec.

V kvalifikacijah za Euro 2018 na Hrvaškem je Slovenija na petih tekmah zbrala le polovico možnih točk – pet od desetih: dve zmagi proti Švici, dva poraza proti Nemčiji in remi s Portugalci. »Na večini teh tekem nismo zadovoljivo opravili svoje naloge. Zato smo si sami krivi, da smo v položaju, ko o naši uvrstitvi na EP odloča zadnja tekma. V Kopru bomo imeli nekakšen popravni izpit za vse naše napake v teh kvalifikacijah, a niti slučajno ne dvomim o našem napredovanju. Leta 2013 smo na SP v Španiji osvojili četrto mesto, a le nekaj mesecev pozneje smo padli zelo globoko in po porazu proti Belorusiji v Stožicah ostali brez EP 2014 na Danskem. Januarja letos smo osvojili bron na SP v Franciji, vendar sem prepričan, da se nekaj mesecev pozneje proti Portugalski v Kopru beloruska zgodba ne bo ponovila,« meni Dolenec, ki bo v naslednji sezoni (za skupno pa kar pet let) član slovite Barcelone.

Para 6. (zadnjega) kroga, skupina 5: Slovenija – Portugalska (danes ob 20. uri), Nemčija – Švica (jutri ob 15. uri).