»Malo sem razočaran s tretjim mestom. Imel sem močne noge. Prehiteval sem iz ozadja z večjo hitrostjo. Žal mi je Sonny Colbrelli v zadnjih 100 metrih zapiral prostor in nisem zmogel mimo. Moram pogledati posnetek, da analiziram, kaj se je zgodilo. Nazaj nisem gledal,« je malce razočarani Luka Mezgec pojasnjeval zaključek 24. slovenskega Toura v vročem Kočevju, potem ko je za dolžino kolesa izgubil lovoriko kočevskega medveda in zgodovinsko zeleno majico vodilnega. To je na veliko veselje ekipe nemške gospodinjske opreme Bora-Hansgrohe odnesel kolesar iz zelene dežele Irske – Sam Bennett.

Velike ekipe ne puščajo presenečenj

Kot je bilo pričakovati, so bile ekipe elitnega WorldToura popolni gospodarji obalno-notranjske etape. Vse je bilo usmerjeno v sprinterski zaključek v Kočevju, kjer se je pokazala moč sprinterskih vlakov. Ekipa Bora, kjer je v zadnjem kilometru vlekel tudi prvi favorit Rogle, Poljak Rafal Majka, je Bennetta pripeljala v najboljše izhodišče za zadnjih 100 metrov. Zmagovalec Kočevja izpred treh let Sonny Colbrelli (Bahrain Merida), Mezgec, Roberto Ferrari (UAE Emirates) so Ircu lahko le čestitali. Mark Cavendish je bil le deseti, pa še njegov pomočnik je prvi zadel v ogrado na mostu čez Rinžo, kar je 400 metrov pred ciljem posledično pomenilo skupinski padec. »Ko sprint začneš spredaj, je vedno dovolj prostora in idealno izhodišče. Ekipa je ves dan delovala izjemno. Močni fantje so,« jih je hvalil 26-letni Irec, medtem ko ga je njegov spremljevalec iz ekipe Blaž Bogataj, nekdanji evropski prvak, doma iz Škofje Loke, pospremil na dopinško kontrolo z zeleno, rdečo majico in rezbarsko skulpturo medveda pod pazduho.

»Zagotovo je zaradi velikih ekip razplet veliko bolj predvidljiv. A tudi bolj leti. Danes je v zaključku zares letelo,« je pojasnjeval Mezgec. »Če nimaš ekipe, je težko biti spredaj, ali pa je treba imeti velike sreče,« je komentiral. V tem pogledu sta se kot šesti in sedmi najbolje znašla njegov kamniški kolega Rok Korošec iz avstrijske ekipe Amplatz-BMC, ki ga vodi še en Kamničan Luka Žele in Srb v dresu Adrie Mobil Dušan Rajović. Velik vpliv imajo tudi čustva, pove Mezgec. »Zelo sem se veselil slovenskega Toura. Po petih letih sem znova zraven, prvič s tujo profesionalno ekipo. Bil sem kar malo nervozen, ker so mi v ekipi dali priložnost, da bomo delali za moj rezultat. S tem sem dobil vso podporo s sprinterskim vlakom, kakršnega redko pošljemo na katero od drugih dirk. Medved se je izmuznil. Upam, da bo ljubljanski zmaj ostal v Sloveniji. Da bi imel na ostalih dveh etapah še vsaj tako izhodišče, kot sem ga imel tokrat,« se je nadejal zgovorni Kamničan, potem pa hitro dobil poljub slovesa od žene Renate, ki ga je z malce strahu pričakala v cilju zaradi množičnega padca. Danes bo lahko navijala doma z balkona.

Veliko zanimanje za beg

V uvodnem delu iz Kopra proti Blokam je bežala velika skupina dvanajstih kolesarjev iz večinoma nizkoproračunskih ekip. Tudi zaradi premiernega televizijskega prenosa na Eurosportu je bilo zanimanje pokazati pokrovitelje očitno. Televizija ima močan vpliv na kolesarsko taktiko. Zraven je bila tudi četverica Slovencev: Andi Bajc (Amplatz), Jon Božič (Adria Mobil), Primož Obal (reprezentanca) in Žiga Jerman. Prav slednji je v najboljši meri poskušal izkoristiti priložnost v begu. »Na gorskem cilju na Črnem Kalu mi je nekaj centimetrov zmanjkalo za majico hribolazca, zato sem se osredotočil na leteče cilje in odbitne sekunde. Po moje imam belo majico. Dober dan je za mano,« se je tik po cilju razgovoril lani šesti na mladinskem svetovnem prvenstvu v Katarju. Potem je še dolgo po razglasitvi zelene, rdeče in modre majice nestrpno postopal pod odrom in čakal na svoj veliki trenutek, da so komisarji UCI in časomerilci prižgali zeleno luč za oblačenje majice najboljšega mladega kolesarja. »To je edino, za kar se lahko bojujemo, dokler veliki ne pohodijo pedala na polno,« je pripomnil ponosni trener Marko Polanc. Tudi sin Jan (13.) se je med zadnjimi izognil padcu pred mostom čez Rinžo. Jure Golčer denimo ni imel te sreče. Spektakularen padec ob cerkvi svetega Jerneja bodo še dolgo vrteli po televiziji.

Tudi v današnji etapi bodo imele velik vpliv šikane ob Ljubljanici do cilja na Slovenski cesti okoli 15. ure. Mezgec se nadeja, da bo iz Ljubljane proti Kranju, Kamniku, Litiji, Grosupljem selekcijo do Barja naredil vzpon na Slivno in Bogenšperk. Za lovoriko ljubljanskega zmaja se bodo znova udarile velike ekipe.