Medtem ko v Rudniku Trbovlje - Hrastnik zapirajo še zadnje jame in brišejo sledi za to industrijsko dejavnostjo na površinah, kjer je potekala, so sodobni zasavski umetniki rudarstvo popeljali v novo dobo. Z uradnim prenehanjem obstoja rudnika namreč ne bo in tudi ne sme izginiti vsakršna sled za dejavnostjo, ki je tako pomembno sooblikovala razvoj mesta in ljudi, so prepričani v Delavskem domu Trbovlje, kjer bodo jutri ob 19. uri odprli Virtualni muzej rudarstva 4. dritl. Ta bo dediščino rudarstva predstavljal na vizualno privlačen način, s pomočjo sodobne tehnologije.

Projekt 4. dritl si je za cilj postavil ohranitev in oživljanje rudarske kulturne dediščine, ki je bila v preteklosti žal vse prevečkrat potisnjena na stranski tir. Neločljiva povezanost Trbovelj z rudarstvom namreč traja že več kot dve stoletji. V ozki dolini ob reki Savi, kjer je pred tem stalo le nekaj kmetij in manjše naselje v zgornjem delu doline, je prav zaradi rudarjenja začelo rasti mesto, ki je na vrhuncu štelo več kot 20.000 prebivalcev. Zato ima rudarstvo posebno mesto v zgodovini Trbovelj, njegova zapuščina pa toliko večji pomen za današnje in prihodnje rodove, so prepričani ustvarjalci virtualnega muzeja.

Sprehod z očali

V njem bodo tako prikazovali in prenašali vrednote, navade in izkušnje iz industrijske dobe, vse s pomočjo zanimive in sodobne tehnologije, prepletene z navidezno in razširjeno resničnostjo. Obiskovalci se bodo tako lahko s pomočjo očal oculus, ki omogočajo prikaz navidezne resničnosti, sprehodili skozi premogovnik, pri čemer bodo morali biti pozorni prav na vsak svoj korak in rudniške predmete, postavljene v njem.

Življenje rudarjev in njihovih družin bo predstavljeno v priljubljenem videoformatu gif, kopanje premoga pa bo na primer prikazano na hologramih. To so 3D-slike, projicirane na 2D-površino, vidijo pa se šele, ko nanje posveti referenčni žarek, zato so običajno postavljeni v temnih prostorih.

»Sodobna tehnologija s področja virtualnih svetov in kibernetike omogoča, da zgodovino, etnologijo in socialno strukturo družbe, ki izginja v terminu časa, ohranjamo tudi zanamcem. Virtualni muzej rudarstva je prva takšna postavitev v Sloveniji, ki za svojo prezentacijo uporablja vso to sodobno tehnologijo, predvsem zato, ker je blizu mladim in mlade ne le seznanja z zgodovino njihovih pradedov in dedov, ampak jim kaže tudi pot naprej,« je o smislu prenosa zgodovine v virtualni svet povedal Zoran Poznič, direktor Delavskega doma Trbovlje.