Za Ljubljančane in prebivalce v njeni bližji okolici Šmarna gora predstavlja božjo pot, pot za odlaganje težav, za nekatere zgolj rekreacijo. Kaj pomeni vam?

Nekaj bo že na tem, da razsvetljuje ljudi. Sicer nanjo ne bi romali že zadnjih tisoč let. Preteklost pripoveduje, da je bila vir mnogih navdihov. Pesniških, slikarskih. Prešeren, Langus, Avsenik so osebnosti, ki mi prve pridejo na misel, če pomislim na umetniški navdih, ki jim ga je vzpodbudila. Meni osebno je dragocen filter. Odnese slabo, okrepi dobro. To žlahtno srečevanje z naravo in s sabo v vseh letnih časih je rekreacijo že zdavnaj preraslo.

Kmalu bo leto dni od šmarnogorskega Od vzhoda do vzhoda. Verjetno imate veliko lepih spominov na tiste trenutke. A če bi morali izbrati le tri, kateri bi to bili?

Skladba Nad mestom se dani v izvedbi Orkestra slovenske vojske ob vzhajanju sonca. Čutenje neizmerno dobre energije, ki smo jo na goro prinesli ljudje. Šokantno soočenje z dejstvom, da so meje zmožnosti človeškega telesa in duha postavljene samo v glavi.

Mnoge ste presenetili z odločitvijo, da se projekt letos nadaljuje na Mariborskem Pohorju. Zakaj?

Nekateri so mi dobronamerno položili na srce, da naj se s projektom držim samo Šmarne gore. Večina pa me je vzpodbujala k spremembi lokacije. Obe ideji sta super. Kaj bi vi naredili na mojem mestu? Izbrala sem glas ljudstva. Maribor je bil od vseh mest najbolj vztrajen. Dokler nismo s sodelavci ugotovili, da ima veliko posebnosti in konkretnejše izzive, kot Šmarna, je bilo vznemirjenje popolno.

Pa vendar, je Pohorje resnično tako obljudeno kot Šmarna gora?

Točno ta posebnost je potrebovala kar nekaj časa, da se je spremenila v prijeten izziv. Šmarna gora je najbolj obiskan slovenski hrib. Zagotovo je Pohorje obljudeno ob vikendih. In najmanj zjutraj ob sončnem vzhodu. Ko je na Šmarni 200 ljudi, sta ob istem času na Pohorju samo dva.

Kot radi pravijo sami Štajerci, potreben je dober razlog, da sredi noči vstaneš in se odpraviš na hrib. S čim jih boste motivirali?

Potrebovala bi vsaj leto dni, da bi mi uspelo ta del Slovenije okužiti z jutranjim pohajanjem na goro. Če bi bilo treba, bi šla od vrat do vrat. Ker tega časa nimam, trobim na glas prek vseh orodij, ki so mi na voljo, največ pa prek facebooka. Zagretost že čutim, vrelišča, tako kot sem ga na Šmarni, pa še ne.

Ob sončnem vzhodu vam bo tokrat delal družbo Orkester slovenske policije in Alfi Nipič. Kako vam je uspelo prepričati slednjega?

Drugega kot Alfija Nipiča si zgoraj ne predstavljam. Alfi je ikona ljudstva in simbol Štajerske. Preden sem pristala v zgodbo Od vzhoda do vzhoda na Štajerskem, sem poklicala njega. Če bi rekel ne, se mi dve danes verjetno sploh ne bi pogovarjali. Je edini, ki v jutranji zgodbi lahko sproži pravo vibracijo srca. Šestkrat me je vprašal, če sem nora. Ker pa v svoji več kot petdesetletni karieri še nikoli ni nastopal tako zgodaj zjutraj in ker so tudi njemu blizu odbite ideje, je razmišljal samo dve uri, preden je pristal. Pa v urniku na tisti dan ob 5h zjutraj nima nobenega drugega nastopa.

Boste tudi tokrat 24 ur hodili gor in dol ali ste morda v teh dveh mesecih, ko se dvakrat na teden povzpnete na Pohorje, našli nove, zanimive poti?

Imam srečo, da sem v času priprav spoznala ljudi iz pravega testa. Pokazali so mi poti, ki so res biseri Mariborskega Pohorja. Zato sem se odločila, da ta komponenta dogodka tudi letos ostane. 24 ur bo tokrat še bolj pestrih. V skupini nas bo še več, kot lani. Energija je prava. Izstopanja iz cone udobja se zelo veselimo. Poti je ogromno. Vseh ne bomo mogli prehoditi. Za v mozaik jih bo približno 70 km.

Je bila tokrat organizacija dogodka v primerjavi s Šmarno goro zahtevnejša?

Uf, ne sprašujte. Še dobro, da je do dneva D samo še teden dni in da sem dan, ko sem prvič stala zjutraj ob vzhodu čisto sama na vrhu, že pozabila. Poleg tega mi Mariborčani zelo pomagajo pri širjenju ideje, za kar sem jim hvaležna iz srca.

Pride tudi letos predsednik Pahor? Morda celo ljubljanski župan?

Če bi prišel ljubljanski župan, bi padla v nezavest. Predsednika nestrpno pričakujem. Držite pesti, da se mu obveznosti izidejo v prid prijetnosti, ki se obetajo na Mariborskem Pohorju. V Mariboru so doma vrhunski športniki svetovnega slovesa. Nadejam se tudi njihovega obiska. Kocke so sestavljene. Zdaj na Šmarni gori zvonim samo še za vreme na Pohorju.