Stoječe veslanje na deski ali SUP (Stand up Paddling), kot mu rečejo nekateri, zagotovo lahko uvrščamo med najhitreje rastoče množične športe, saj gre za neverjetno lahkotno in zabavno vodno aktivnost, pri kateri se krepi celo telo. Primerna je za vse generacije in hkrati ne zahteva dobre telesne pripravljenosti, potrebni so le znanje plavanja in seveda primerne razmere na vodi.

Gostje prihajajo z vsega sveta

»Vse, kar je povezano z vodo, ima na človeka izjemno blagodejen učinek. Drsenje v neokrnjeni naravi, opazovanje rečnih plitvin in prečkanje jezer je resnično nekaj enkratnega,« v pogovoru na bregu Save v Tacnu pove Samo Laharnar, ki velja za enega pionirjev stoječega veslanja pri nas. »Ravnokar sem na reki, ki je ravno prav hitra tudi za veslanje na deski, preživel štiri ure s fanti iz Italije, ki so našo deželo izbrali za fantovščino,« pove sogovornik, ki je tudi sicer eden tistih, ki zadnjih nekaj let gostom z vsega sveta razkazuje tiste skrite bisere podalpske dežele. »Veliko je Avstralcev, Angležev in Skandinavcev. Imamo že nekaj povratnikov, tudi mlajši par iz Japonske. Ravno prejšnji teden sem v Piranu gostil starejšo damo s Havajev, ki se je odločila obmorski biser raziskati kar z morja, s stoječim veslanjem na deski,« še pove sogovornik, tudi učitelj stoječega veslanja na vodi in reševalec iz vode.

In kaj je tisto, kar dejansko privabi goste k nam? »Zagotovo neokrnjena narava, odlična kulinarična ponudba in vinska karta,« v smehu pove sogovornik, ki za dvodnevni ali daljši obisk obisk pripravi ves program. »Še vedno sta najbolj iskana Bled in Piran, čeprav sam menim, da je Bohinjsko jezero, ravno zaradi manjše obljudenosti, precej lepše,« pove sogovornik, ki omeni odlično druženje, ko so za goste pripravili celo joga meditacijo na bregu Save Bohinjke. Zelo privlačna je še vedno Soča. »Most na Soči denimo omogoča številne kotičke, ki jih tudi sam na novo odkrivam. Odkrivanje ozkih poti navadno nadgradimo še s skoki s skal v reko,« pove sogovornik, ki ne pozabi omeniti celotne ponudbe, ki jo sam obisk Kobarida ponudi.

Ujet pravi trenutek na Cerkniškem jezeru

Pravi stik z naravo lahko začutiš tudi v zgodnjih jutranjih urah, ko se z desko odpraviš na Cerkniško jezero. Jutranje meglice odkrivajo pred tabo razsežnost tega svetovnega fenomena, ki se razprostira na nekaj več kot 25 kvadratnih metrih, v času močnih deževnih nalivov tudi na do 38 kvadratnih metrih. »Se pa zgodi, da včasih ni dovolj vode za stoječe veslanje. Predvsem zaradi smernikov, ki se ugreznejo v mulj oziroma se poškodujejo,« pove Laharnar, ki še pod močnimi vtisi pogovor nadaljuje o obisku Križne jame. »Občutek veslati 50 metrov pod zemljo je enkraten. Društvo ljubiteljev Križne jame odlično skrbi za jamo, imajo tudi organizirano vodstvo po jami. Nam so izjemoma dovolili, da se z deskami odpravimo na krajšo, enourno turo. Dovolj, da jo začutiš v vsej njeni lepoti,« še pove sogovornik.

Sprehod po beneških kanalih

Benetke so od nekdaj privlačile turiste z vsega sveta. S papirnatim zemljevidom v roki in nahrbtnikom se podijo po ulicah in odkrivajo znamenitosti, ki so zapisane v svetovnih popotniških vodnikih. »Seveda pa je nekaj čisto drugega odpraviti po vodnih ulicah. Veslati po ozkih enosmernih kanalih, sklanjati glave pod nizkimi mostički je zagotovo nepozabno doživetje Benetk,« pove sogovornik, ki pri organizaciji tovrstne izkušnje vedno najame lokalnega vodnika. »Vsekakor se mi zdi to pošteno, saj nekaj podobnega pričakujemo tudi mi pri nas doma.« In prednost lokalnega vodnika ni le v lažji organizaciji. »Predvsem so nas še vedno pripeljali do odlične, tradicionalne gostilne, kjer je bila hrana vrhunska in cena navadno tudi precej manj zasoljena kot v restavracijah, ki jih predlagajo vodniki.«

Res da je Slovenija majhna dežela, a ravno to omogoča, da jo začutimo in odkrijemo že v nekaj dneh. »In tudi na ta način smo v Sup slovenia discovery oblikovali eno-, dvo- ali večdnevne pakete, ki pa jih na željo naših strank še dodatno obogatimo, nadgradimo,« sklene pogovor Samo Laharnar, saj ga je čas že preganjal v Piranski zaliv. Kakopak – z desko na strehi avtomobila.