Delodajalci v Sloveniji pričakujejo ugoden zaposlitveni utrip tudi v tretjem letošnjem četrtletju. Napovedi so sicer nekoliko manj optimistične kot v prejšnjih dveh četrtletjih, kljub temu pa naj bi se zaposlovanje znova povečalo v vseh panogah in regijah. Rast zaposlovanja načrtuje 13 odstotkov delodajalcev, en odstotek pričakuje upad, 83 odstotkov od sodelujočih 620 delodajalcev pa sprememb v prihajajočih treh mesecih ne predvideva, kaže raziskava kadrovske agencije Manpower.

»Zdi se, da se je zaupanje delodajalcev v primerjavi s prejšnjima dvema četrtletjema nekoliko omililo, vendar pa se to kljub temu še vedno uvršča med najvišje v celotni regiji,« je včeraj povedal direktor Manpower Slovenija Robert Vovk. Ob tem je opozoril, da se trg delovne sile spreminja in da se od novih kadrov zaradi digitalizacije in robotizacije vse bolj zahteva informacijsko pismenost. »Sposobnost iskalcev zaposlitve, da se prilagajajo sodobnim zahtevam delodajalcev in prevzamejo modele vseživljenjskega učenja, postaja vse bolj ključna,« je dejal Vovk, ki opaža pozitivne premike tako pri delodajalcih kot tudi pri iskalcih zaposlitve.

Najbolj bodo zaposlovala velika podjetja

Tako imenovana neto napoved zaposlovanja za tretje četrtletje (ta podatek dobimo, če od odstotka delodajalcev, ki pričakujejo rast v zaposlovanju, odštejemo odstotek delodajalcev, ki pričakujejo upad) znaša 12 odstotnih točk, kar je pet odstotnih točk manj kot v prejšnjem četrtletju, a pet odstotnih točk več kot v enakem obdobju lani. Najbolj optimistični so delodajalci v gradbeništvu, finančnih in poslovnih storitvah, zavarovalništvu in nepremičninah ter transportu, logistiki in komunikacijah, kjer znaša neto napoved +18 odstotkov. Sledijo proizvodne panoge, gostinstvo in hotelirstvo ter komunalne dejavnosti. Najboljše zaposlitvene možnosti se obetajo v velikih podjetjih, kjer znaša neto napoved 23 odstotnih točk, najmanj pa v mikro podjetjih z zgolj štirimi.

Glede na tretje četrtletje lani so se napovedi izboljšale v devetih od 10 panog, najbolj v gradbeništvu, medtem ko se se v primerjavi s prejšnjim četrtletjem v kar osmih panogah poslabšale – še zlasti v gostinstvu in hotelirstvu, za kar 23 odstotnih točk, precej slabše pa so tudi v proizvodnji in gradbeništvu. Podobno velja za regije. Čeprav naj bi se zaposlovanje povečalo v vseh regijah, najbolj v osrednji Sloveniji, so tudi v tem pogledu napovedi na četrtletni ravni povsod slabše. Najbolj izrazit padec je v jugovzhodni Sloveniji, za kar 25 odstotnih točk.

Najbolj optimistični Madžari, najmanj Italijani

Napoved zaposlovanja v EU je najboljša na Madžarskem, sledijo Romunija, Bolgarija, Portugalska in Slovenija. Med bližnjimi državami so optimistični tudi nemški delodajalci. Manj ugodna je napoved za Avstrijo , najmanj pa za Italijo, ki je tudi v svetovnem merilu edina z negativno napovedjo zaposlovanja.