Ideja, ki pravi, da bi celice, okužene z kozmičnimi žarki, lahko okužile še druge, zdrave celice, ki si z mutiranimi delijo okolje, ni bila dosti obravnavana v raziskavah, ki se ukvarjajo s tveganji bivanja v vesolju. Z vse pogostejšimi zamislimi o potovanju na Mars pa je to še en dejavnik, ki ga je potrebno podrobno raziskati.

Ekipa iz Univerze Nevada v Las Vegasu se zavzema za podrobnejše študije v zvezi z zdravstvenim tveganjem astronavtov, ki redno zapuščajo zemeljski magnetni ščit. »Izpostavljenost kozmičnim žarkom lahko poškoduje celično jedro in povzroči mutacije, ki lahko privedejo do rakastih obolenj,« pravi vodja raziskave Francis Cucinotta. Znano je že, da lahko kozmični žarki povzročajo razne zdravstvene težave, vključno z rakom in boleznimi ožilja, saj vsebujejo visoko stopnjo ionizacije.

Cucinotta želi s svojo ekipo in ostalimi raziskovalci preučiti, kako veliko škodo lahko sevanje pusti. Dosedanje raziskave so bile premalo poglobljene. »Naše raziskovanje Marsa bo obsegalo misije, dolge najmanj 900 dni, in vključevalo več kot leto dni v oddaljenem vesolju, kjer bo izpostavljenost vsem kozmičnim žarkom neizogibna,« še dodaja Cucinotta.

Znanstveniki že vedo, da bo ščit pred sevanjem ključen za varno potovanje na Mars, pa tudi za bivanje na površju Rdečega planeta. Koliko ga bodo potrebovali in kako ga bodo izdelali pa bo ena glavnih nalog na poti k izvedljivosti misij s človeško posadko.