Honda je na udaru. Zdaj se bo pri Marcu Marquezu in Daniju Pedrosi pokazalo, ali sta še sposobna in zmožna loviti predvsem Mavricka Vinalesa (Yamaha). Marquez se je že pred prvimi treningi malce pridušal, da ni najbolj zadovoljen s sprednjimi pnevmatikami, sploh ne, ker so v Barcelono pripeljali različico z deljenim profilom.

Marc Marquez, ki se seveda veseli domače dirke, je doslej v Kataloniji v kraljevem razredu zmagal le enkrat – leta 2014: »Vsaka dirka je pomembna, a domača je nekaj posebnega. Resnično si želim, da bi se v nedeljo lahko bojevali za zmago, a vse bo odvisno od temperatur in s tem povezanim oprijemom pnevmatik, predvsem sprednje. Napovedujejo precej vročo nedeljo in če bo oprijem malce slabši, bi nam to lahko koristilo. Tudi potek steze so nekoliko spremenili, sicer ne veliko, a učinek je vseeno dokaj velik. Zdaj sta to dve stezi v eni, vendar je za vse enako.« A če se Španec spomni na leto 2015, ko tudi niso bili konkurenčni, je zdaj vsekakor malce drugače: »Takrat smo bili res povsem izgubljeni. Zdaj poznamo naše težave, in ko jih bomo rešili, bomo konkurenčni na prav vsak stezi v koledarju. Zdaj se moramo malce bolj posvetiti nastavitvam motocikla, to je edina razlika,« je še dodal Marquez.

Precej bolj skeptično se bo dirke lotil Valentino Rossi. V Mugellu je, tudi zaradi bolečin od poškodb po padcu na motokros motociklu, za las zgrešil zmagovalne stopničke, zdaj pa se tudi še ne počuti povsem pripravljenega: »Potreboval bi kakšen teden več okrevanja. A ritem dirk je neizprosen. Ne počutim se še povsem dobro, kar je škoda, saj sta Mugello in Barcelona zame dve najboljši dirki v koledarju. A da sta na sporedu le s tednom dni razmika, to je za vse v karavani zelo stresno.« Rossi je v Barceloni nanizal ogromno uspehov, od 1997 do 2009 je 13-krat zapovrstjo pristal na zmagovalnih stopničkah, na 20 dirkah na tej stezi pa je le štirikrat zgrešil uvrstitev med najboljše tri. Ali mu bo letos to uspelo, bo veliko odvisno tudi od Mavericka Vinalesa. Rossijev ekipni tovariš pri Yamahi je namreč trdno zasidran na vrhu razpredelnice, Barcelona pa je tudi zanj domača dirka. Torej razlog več, da na stezi ne bo popuščal.