Slovenska odbojkarska reprezentanca nadaljuje nizanje zmag v drugem kakovostnem razredu svetovne lige. Na drugem turnirju v mestu Takasaki na Japonskem je vpisala že svojo četrto, potem ko je bila še drugič boljša od Južnokorejcev. A če so Slovenci pred tednom dni v Seulu slavili z izidom 3:1, so se morali včeraj za uspeh bolj potruditi. Odpor tekmecev so namreč strli šele v zadnjem, petem nizu.

Pri Slovencih prisotna nervoza

Med izbranci selektorja Slobodana Kovača je bilo tokrat čutiti več nervoze kot običajno. Njihovo igro je že v uvodnem nizu zaznamovalo večje število lastnih napak (9), kar bi jih lahko drago stalo, če se s podobnimi težavami ne bi spopadali tudi odbojkarji na nasprotni strani mreže. Ekipi sta se posledično v vodstvu večkrat izmenjali, večjo razliko pa je Sloveniji uspelo ustvariti šele v zadnji tretjini seta (23:19), ki ga je za vodstvo uspešno zaključil Jan Kozamernik. A Korejci so izid poravnali že v naslednjem nizu. Slovenci so v njem ubranili kar tri zaključne žoge in bili na robu zasuka, a je možnost zanj z neposrečenim servisom zapravil Tine Urnaut.

Najboljšo predstavo so slovenski odbojkarji prikazali v tretjem setu, v katerem so Korejce v le 21 minutah odpihnili s kar dvanajstimi točkami razlike. A preblisk ni trajal. Trikratni azijski prvaki so zaigrali bojeviteje in sredi četrtega niza zaostanek štirih točk pretvorili v prednost treh, v izenačeni končnici pa bili bolj zbrani in tudi na račun sodniške napake izid poravnali na 2:2. V tie-break so bolje vstopili Korejci, vendar so slovenski odbojkarji dosegli pet zaporednih točk in ob menjavi strani že vodili. Da so lažje zadihali, je s točko za vodstvo s 13:10 poskrbel Mitja Gasparini, zmago pa jim je prinesel Urnaut, ki je bil s 23 točkami tudi najučinkovitejši igralec dvoboja.

Kovač: Zmagovalci se učijo

»Zmagovalci se ne rodijo, zmagovalci se učijo,« je po tekmi modro dejal Slobodan Kovač, a se vseeno obregnil ob nekonsistentno igro svojih igralcev, ki da je bila posledica padca zbranosti in napak v vseh elementih igre. Obenem se je obregnil tudi ob organizatorje, ker so jim v dvorani dovolili trenirati le uro pred začetkom obračuna. »Težko je potem dobro servirati. Enako je sicer za vse in zato smo oboji naredili veliko napak. Tako serverjem kot podajalcem zato ni lahko najti orientacije. To ni dobro za odbojko. Če želijo, da bodo gledalci videli tekmo na visoki ravni, bodo morali dovoliti, da treniramo na prizorišču in ne v ogrevalni dvorani.«

Tine Urnaut je kot enega od razlogov za izenačeno tekmo navedel pretirano nervozo v vrstah Slovenije, medtem ko je Mitja Gasparini pogrešal več bojevitosti. »Vrsto malenkosti smo delali slabo. Bili smo sicer v ospredju, a se nato ravno zaradi tega preveč obremenjevali in tekmecem dovolili, da so se razigrali. Tega nismo želeli, ampak Južna Koreja je ekipa, ki nikoli ne popušča, vedno igra do konca. Proti takšnemu nasprotniku si moraš priigrati vsak centimeter in držati igro skozi celotno srečanje. Tega nismo storili in prav zato smo oddali dva niza,« je ocenil Mitja Gasparini.

Slovence že danes čaka nova preizkušnja. Opoldne se bodo pomerili proti gostiteljici Japonski, ki je včeraj s 3:1 premagala Turke in končala njihov niz treh zaporednih zmag v svetovni lig. Slovenska vrsta po četrtkovem porazu Slovakov proti Finski (0:3) sama zaseda vrh lestvice v svetovni ligi.