Da je navaden pijanec, je še najmilejša žalitev, ki jo je bilo moč zaslediti, pa čeprav se je kaj kmalu izkazalo, da Woods sploh ni vozil pod vplivom alkohola, temveč je bila za njegovo sicer prav tako nevarno početje kriva kombinacija močnih protibolečinskih zdravil, ki mu jih je zdravnik predpisal po operaciji hrbta. Kar pa še ne zmanjšuje teže prekrška – nekatera zdravila pač na sposobnost vožnje enako vplivajo kot močna alkoholiziranost ali prepovedana mamila. Odgovornost vsakega posameznika, preden se usede za volan, pa je, da preveri, ali lahko zdravila na njegovo vožnjo vplivajo. Tiger Woods je pri tem le zadnji znan primer, čigar zgodba je imela srečen konec. Bolj pa skrbi, koliko je takšnih, ki ga nimajo.

No, odgovora na to vprašanje ni tako preprosto dobiti, razlog pa je precej preprost – kot pravijo na policiji, je ločeno statistiko za vsako psihoaktivno snov, kamor spadajo tudi mamila in nekatera zdravila, skoraj nemogoče voditi. Kljub temu pa nekatere grobe ocene pravijo, da je med povzročitelji prometnih nesreč okrog deset odstotkov takšnih, ki jemljejo zdravila, ki zmanjšujejo vozniške sposobnosti. In če dodamo, da ob tem kar 80 odstotkov udeležencev v prometu, ki jemljejo zdravila, ne pozna njihovega vpliva na vožnjo, je jasno, da bi se dalo vse skupaj dokaj preprosto preprečiti.

Najprej tako, da se uporabnik prepriča o oznakah na zdravilih. Če imajo ta na ovoju oznako izpolnjenega rdečega trikotnika, to pomeni absolutno prepoved upravljanja vozil, če imajo prazen trikotnik, pa relativno prepoved upravljanja vozil – ker taka zdravila različno vplivajo na posameznika, je treba pri vsakem pacientu posebej oceniti vpliv na zmanjšanje njegovih psihofizičnih sposobnosti. Navodila o tem izda zdravnik, ki nam lahko tudi sicer, ko o tem nismo prepričani, vedno in vselej svetuje o vplivu zdravil na vožnjo, prav tako pa je ključno tudi, da se upoštevajo njegova navodila glede odmerkov in kombiniranja zdravil – tudi če zdravilo v pravem odmerku ali samo po sebi nima nikakršnega vpliva na sposobnost vožnje, se namreč v povečanem ali v kombinaciji s katerim drugim ta lahko pojavi. Enako seveda velja za kombiniranje z alkoholom, drogami…

In za konec: čeprav številna zdravila vseh skupin, ena bolj druga manj, lahko na vozniške sposobnosti precej negativno vplivajo, po drugi strani ne gre spregledati, da zdravila predvsem zdravijo in tako pri tistem, ki jih jemlje, preprečujejo situacije, ki bi bile lahko zanj kot voznika še nevarnejše. Zato so mnogi po njihovi zaslugi precej varnejši vozniki, kot bi bili sicer.