Jelena Ostapenko, 47. igralka s svetovne lestvice, in Romunka Simona Halep, tretja na svetu, sta finalistki OP Francije v tenisu. Latvijka je v dvoboju slavljenk, ki sta včeraj praznovali rojstni dan, v polfinalu po dveh urah in pol s 7:6 (4), 3:6, 6:3 premagala Švicarko Timeo Bacsinszky, 31. igralko sveta, Romunka pa je bila po dobrih dveh urah s 6:4, 3:6, 6:3 boljša od Čehinje Karoline Pliskove ter ji preprečila, da bi se v ponedeljek prvič v karieri z drugega mesta povzpela na najvišje mesto svetovne teniške lestvice.

Če je bila uvrstitev Simone Halep v finale pričakovana, je z njo presenetila Jelena Ostapenko, ki je včeraj praznovala dvajseti rojstni dan. V izjemno izenačenem prvem nizu, v katerem sta tekmici naredili veliko neizsiljenih napak, saj nimata izkušenj s tako pomembnih dvobojev na največjih tekmovanjih, je bila presenetljivo mirnejša Jelena Ostapenko. Latvijka je bila v nadaljevanju dvoboja nekajkrat zaletava, saj je želela prehitro zaključevati točke. A vseeno je z napadalnim tenisom premagala taktično igro 28-letne Švicarke ter se na veselje pariškega občinstva uvrstila v jutrišnji finale.

Naziv favorita ne prinaša lovorik

Ko športniku ob uvrstitvi v finale pariška publika na osrednjem igrišču zapoje pesem Vse najboljše, je jasno, da športnik uresničuje svoje sanje, za katere je garal vse življenje. »Rada vas imam. Igrati pred tako sijajno publiko, zmagovati in zraven praznovati rojstni dan je nekaj, kar si želi vsak športnik, a le redki imamo takšen privilegij. Zavedam se, da doživljam najlepše trenutke svojega življenja. Upam, da jih bo še veliko,« odgovarja Jelena Ostapenko.

Simona Halep je Karolini Pliskovi preprečila, da bi postala nova številka ena ter se uvrstila v drugi pariški finale. Jutri bo imela Romunka priložnost, da sama postane številka 1. Za takšen scenarij bo morala postati končna zmagovalka. »Slišala sem za ta scenarij, a se z njim resnično ne obremenjujem. V četrtfinalu in polfinalu sem dala od sebe zadnji atom moči, da sem premagala tekmici. Enako bom storila tudi v finalu. Glede na uvrstitev na svetovni lestvici bom v finalu res favoritinja, a vsi dobro veste, da to ne prinaša lovorike. Morala si jo bom prigarati proti mladi tekmici, ki igra izjemen tenis,« pravi Simona Halep.

Danes moški polfinalni poslastici

Danes bo na igriščih Rolanda Garrosa moški polfinalni teniški dan. Čeprav je Dominic Thiem v tej sezoni na pesku edini premagal Rafaela Nadala, bo Španec veliki favorit. Nadal je bil v dosedanjih petih dvobojih v Parizu tako prepričljiv, da si je težko predstavljati, kako ga po koncu dvoboja spraviti v slabo voljo. Če kdo, potem pozna recept Thiem. Avstrijcu je močno zrasla samozavest po četrtfinalni zmagi proti Novaku Đokoviću, v kateri je dokazal, da je precej boljši igralec kot lani, ko se je prav tako uvrstil v polfinale Rolanda Garrosa.

Dvoboj med Andyjem Murrayjem in Stanom Wawrinko bo teniška klasika, v kateri naj bi odločale malenkosti. Wawrinka je zelo motiviran, da se Murrayju maščuje za lanski polfinalni poraz, ko je branil predlansko lovoriko. Švicar letos v Parizu na petih dvobojih še ni izgubil niza, svojo najboljšo igro pa je pokazal v četrtfinalu, v katerem je Hrvatu Marinu Čiliću prepustil le sedem iger. Murray je končno našel formo, ki jo je iskal od začetka sezone, ko se je po svetu predstavljal kot številka ena svetovnega tenisa. Takšno igro je našel šele junija. Glede na to, da se je četrtič zapored uvrstil v pariški polfinale, bo storil vse, da bo v nedeljo osvojil svojo prvo lovoriko.