Slovence do konca kvalifikacij čakata tekmi s Švico (14. junij) in Portugalsko (17. junij), Črnogorce pa v istih terminih domači dvoboj s Švedi in gostovanje v Rusiji. Glede na vrstni red v skupini 6 (Švedska 8, Črna gora 4, Slovaška in Rusija po 2) jim za uvrstitev na EP zadošča skalp Švedov v Nikšiću, ki so si že zagotovili prvo mesto, v nasprotnem primeru bodo morali kožo reševati v Moskvi. Črnogorci so najprej izgubili proti Švedski (21:36), nato dvakrat zapored remizirali (Rusija 24:24, Slovaška 27:27) in nazadnje le premagali Slovake (31:30).

Igralsko že tako zdesetkana ekipa selektorja Veselina Vujovića (Kavtičnik, Bombač, Cingesar, Poteko, Henigman, Prošt, St. Skube, M. Žvižej…) je v dvorani Poden nastopila tudi brez Jureta Dolenca in Marka Bezjaka, ki imata še klubske obveznosti v Franciji in Nemčiji. Od treh rojenih Škofjeločanov se je včeraj na igrišču predstavil le Matej Gaber (pravi, da je po poškodbi stegenske mišice nared 70-, 80-odstotno), Darko Cingesar je bil na tribuni (okreva po operaciji slepiča, po sezoni zapušča Zagreb in se seli v francoski Aix), Dolenec pa prihaja na priprave konec tedna.

Slovenska obramba 6-0 je v prvih devetih minutah delovala katastrofalno, saj je do takrat prejela osem golov, prav tako oslabljeni Črnogorci (manjkal je tudi Vuko Borozan, član evropskega prvaka Vardarja) pa so v tem delu igre nekajkrat vodili za tri, nazadnje pri 8:5. Nato je Vujović proti reprezentanci svoje domovine ukazal obrambo 5-1 z Borutom Mačkovškom na »špici«: Slovenci so v petnajstih minutah naredili delni izid 12:2, med 15. in 25. minuto pa niso prejeli niti zadetka. V drugem polčasu so v 44. minuti prvič povedli za deset (30:20), rekordna prednost gostiteljev, pri katerih je Vujović na tribuni pustil Kastelica, Cehteta, Barišića-Jamana in Šoštariča, pa je v končnici dvakrat znašala že plus 14 (37:23, 38:24).

Selektor Veselin Vujović je takole ocenil včerajšnjo pripravljalno tekmo na Gorenjskem: »Rezultat sicer ni bil v ospredju, ni pa tudi nepomemben za samozavest igralcev in ekipe. Zaradi številnih poškodovanih igralcev sem bil prisiljen preizkusiti tako tiste, ki v zadnjem času niso bili v glavnih vlogah, kot tudi novince, in da ugotovim, kdo je česa sposoben in na koga lahko računam. Nekaj odgovorov sem že dobil v Škofji Loki, ostale bom verjetno na drugi tekmi. Dodobra smo pretekli Črnogorce in jih zasluženo visoko premagali. V obrambi smo zelo veliko igrali različico 5-1, kar je bil tudi del priprav za bližnjo tekmo s Švico.« Reprezentanci se bosta še enkrat pomerili danes ob 18. uri v dvorani Pungrt v Šmartnem pri Litiji.