Za slovenske in korejske odbojkarje bo to že drugi medsebojni obračun v manj kot tednu, saj so se pred tem pomerili že v Seulu na prvem od treh turnirjev svetovne lige. Naj spomnimo, da so se tedaj zmage s 3:1 v nizih razveselili evropski podprvaki, z identičnim izidom pa sta v južnokorejski prestolnici padli tudi zasedbi Finske in Češke.

Poleg reprezentance Južne Koreje bosta konec tedna nasprotnici Slovenije še gostiteljica Japonska in Turčija. Obe bi izbrancem selektorja Slobodana Kovača utegnili povzročati nekoliko več preglavic, vsaj če gre sklepati po njunih predstavah na prvem turnirju minuli teden. Japonci so namreč v skupini s Slovaško, Portugalsko in Avstralijo ostali neporaženi in zasedli prvo mesto, na vrhu pa so v konkurenci Kitajske, Nizozemske in Egipta v Ankari končali tudi Turki.

»Japonci imajo podoben slog igre kot Korejci, pri čemer so še nekoliko nižja ekipa in zato vse stavijo na igro v obrambi. Turki igrajo tako odbojko, kot jo poznamo tudi mi, torej evropsko. Mislim, da nas čaka težka tekma, treba jih je vzeti zelo resno, saj nam bo proti njim verjetno najtežje. Sem pa prepričan, da smo boljša ekipa,« pravi bloker Slovenije Jan Kozamernik. Podobno razmišlja tudi njegov reprezentančni kolega Dejan Vinčić, ki dodaja: »Na časovno razliko smo se navadili, težav z nespečnostjo ni več in mislim, da se bo to poznalo tudi na igrišču. Prva tekma nas čaka s Korejci, ki so nam povzročili kar precej težav. Japonci verjetno igrajo precej podobno, osebno pa zelo dobro poznam predvsem Turke. Glede na to, v kakšni postavi so prišli na Japonsko, bo tretji dan verjetno za nas tisti pravi preizkus. Še vedno nismo na tisti ravni igre, ki smo jo gojili v preteklosti. Za kaj takega je treba vsaj mesec dni priprav, a do zdaj za to še nismo imeli priložnosti. Določene težave in situacije moramo tako reševati na samih tekmah, vendar vseeno mislim, da smo na dobri poti.«

Kot zanimivost velja dodati, da se v reprezentanco Japonske po suspenzu vrača njihov selektor Juiči Nakagaiči, ki se je lanskega novembra z avtomobilom zaletel v prometnika in ga huje poškodoval. Devetinštiridesetletnik je bil spoznan za krivega, sodišče v Osaki pa mu je naložilo denarno kazen v višini 5600 evrov. »V celoti prevzemam odgovornost za nesrečo. Zdaj si želim le, da spoštljivo nadaljujem z izpolnjevanjem svojih obveznosti na čelu japonske reprezentance,« je po izreku sodbe konec maja dejal Juiči Nakagaiči.

Svetovna liga, Takasaki (Japonska), danes ob 8.40: Slovenija – Južna Koreja, jutri ob 12.10: Japonska – Slovenija, nedelja ob 8.40: Slovenija – Turčija, vrstni red (po treh tekmah): Slovenija in Slovaška po 9, Turčija in Kitajska po 7, Južna Koreja, Nizozemska, Češka in Japonska po 4…