Medtem ko večina večjih in mnogo manjših mest v Sloveniji premore bolj ali manj urejene sanitarije, jih je Kranj po dolgem času dobil ta teden. Javno »vstraniše«, kot so ga poimenovali, deluje v starem mestnem jedru, kjer je nekdaj stala Šifrerjeva gostilna. Uredili so ga v starinskem slogu, že poslikave v notranjosti prostorov pa bodo poskrbele, da si bodo obiskovalci obisk Kranja zapomnili na nekoliko drugačen način.

Izraz izpod prstov Bleiweisa

Za ime »vstraniše« je kriv urednik Kmetijskih in rokodelskih novic, Kranjčan Janez Bleiweis. Kot pravijo na Mestni občini Kranj, je prav on za stranišče uporabljal ta izraz.

Sicer pa bodo obiskovalci sanitarije z dvema moškima, dvema ženskima straniščema, enim straniščem za invalide in previjalno mizo za dojenčke lahko uporabljali brezplačno. Občina bo za to namenila okoli 4000 evrov (brez davka), kar bo zadoščalo za plačilo čistilke in stroške materiala.

Naj javna stranišča imajo v Rogaški Slatini

Ali se bo kranjsko javno stranišče uvrstilo med najlepše urejena javna stranišča v Sloveniji, bo znano novembra, ko se bo v aktualni občini zmagovalki – Rogaški Slatini – končala letošnja akcija Naj javno stranišče, ki jo že več let izvaja Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen. Akcija je namenjena ozaveščanju javnosti o pomenu in urejenosti stranišč, z njo pa želijo spodbuditi občine in druge javne institucije k razmisleku o čistih in primerno urejenih straniščih. Kot pravijo v društvu, tudi letos ocenjevanje javnih stranišč poteka v dveh kategorijah. Čez poletje bo komisija Društva za kronično vnetno črevesno bolezen ocenila javna stranišča v 75 občinah in na 53 bencinskih servisih ob avtocestah v Sloveniji. pe