Velika nagrada Italije v motociklizmu v Mugellu je letos minila v znamenju Ducatija. Italijanska ekipa je zadnjih nekaj sezon le stežka držala korak z najboljšimi in vsaka njihova zmaga je bila prej izjema kot pravilo. A ta, ki jo je na toskanskem dirkališču v Mugellu osvojil Andrea Dovizioso, je še toliko več vredna, saj mu je to uspelo pred prepolnimi tribunami domačih navijačev.

Junak dirke je bil vsekakor Andrea Dovizioso, s tem uspehom je tretjič v karieri stopil na najvišjo stopničko, postal pa je tudi prvi Italijan, ki je z Ducatijem slavil na tej zahtevni stezi. »To je bila zelo čustvena dirka, zaradi težav z želodcem sem bil tako rekoč brez vsakršne moči, a potem so mi dale razmere na stezi in polne tribune navijačev dodatnih moči. Kar čutilo se je, kako zelo smo si želeli te zmage, in kot Italijan se je zame uresničila prava pravljica,« je povedal Andrea Dovizioso.

Nekaj časa je kazalo, da bo Maverick Vinales moral priznati premoč ne le Doviziosu, ampak tudi drugim tekmecem, a se je proti koncu dirke le pobral. »Poskušal sem vse, da bi v zadnjih krogih še prišel na prvo mesto, a istočasno le nisem hotel tvegati preveč. Valentino in Marc sta bila daleč za menoj in škoda bi bilo vsake izgubljene točke. Zelo težko sem ujel Doviziosa, saj je dobesedno letel, vozil je na vso moč. Malo me je tudi bolela roka zaradi padca na treningu, zato sem moral na koncu že pošteno stisniti zobe. Mislim, da smo s tem osvojili nekaj izredno pomembnih točk,« se je drugega mesta veselil Maverick Vinales.

Drugič v karieri pa se je med prve tri uvrstil Danilo Petrucci. Tudi on je kot Italijan dirko in potem slavje na stopničkah doživljal toliko bolj čustveno: »Kar ne morem verjeti, kaj se mi je dogajalo med dirko in po njej. Prvič od Silverstona pred dvema letoma sem spet na stopničkah in to na domači dirki. Med dirko sem celo čutil, da bi lahko napadel za zmago. S časom se je napor dirke že poznal, zadnja pnevmatika je tudi bila že povsem na koncu, tako da sem se osredotočil na tretje mesto. Kar je še vedno za nas zelo dober rezultat.«

Manj je bil s četrtim mesto zadovoljen Valentino Rossi, ki je vozil z bolečinami, a je tudi tako osvojil nekaj pomembnih točk, vroče pa je bilo med Alvarom Bautistom in Marcom Marquezom. Tako Marquez kot tudi Dani Pedrosa to pot nista imela nobenih pravih možnosti za vidnejšo uvrstitev. Marquez se je moral zadovoljiti s šestim mestom, Pedrosa pa je celo ostal brez točk, saj je na koncu dirke trčil s Calom Crutchlowim, katerega je pometel s steze. Tako je zdaj Maverick Vinales še utrdil vodstvo v skupni razvrstitvi, saj ima 105 točk, drugi je z 79 točkami Andrea Dovizioso, tretji pa s 75 Valentino Rossi. Med proizvajalci še vedno vodi Yamaha s 128 točkami, sledita Honda s 105 in Ducati s 97 točkami.

Naslednja dirka bo 11. junija v Barceloni.