Château Coutet je vinska klet v Bordeauxu, ki jo je skozi 400 let vodilo 14 generacij. Že od leta 1700 je ta vinska klet prednjačila pred ostalimi, saj je proizvodnjo vina obravnavala kot umetnost in ne zgolj vrsto kmetovanja. Vinogradniki so takrat vino praviloma prodajali v sodih in le redko ustekleničeno, svoje vino pa so pridelali iz več različnih vrst grozdja. Pri tem so zmešali tako rdeče kot belo grozdje.

Najstarejša steklenica najdena po naključju

Morda najstarejšo steklenico vina je odkril delavec v vinski kleti po naključju med popravljanjem police. Najdena steklenica ima za čep stekleno srce, ki skupaj s tesnilom preprečuje uhajanje kisika v steklenico. Ker se v tem obdobju za prodajo vina praviloma niso uporabljale steklenice, še posebej ne tako umetelno izdelane, je zelo verjetno, da je najdena steklenica vina bila namenjena pomembni poroki. V njej naj bi bilo vino merlot, ki je bil takrat najbolj pogosto gojeno in najbolj cenjeno grozdje.

Najstarejše steklenice ne bodo odprli

Ker veliko proizvajalcev trdi, da se prav v njihovi kleti nahaja najstarejša steklenica vina, so najdeno steklenico dali oceniti strokovnjaku, ki je po analizi stekla, ki je trajala štiri leta, povedal, da nastanek steklenice lahko umestimo v leto 1750 z možnostjo odstopanja za 20 let. Najdene steklenice sicer ne nameravajo odpreti, zato zaenkrat nihče ne more okusiti njene vsebine.