Zadnji dan avgusta letos bo minilo 20 let, odkar je v prometni nesreči v Parizu umrla princesa Diana. Zato ni čudno, da se ponovno veliko piše tako o njej kot tudi o nesreči. Celo princ William je spregovoril o tem, kako se je kot petnajstletnik soočil z materino smrtjo in koliko let je potreboval, da o tem sploh lahko govori. Najbolj pa ga žalosti, da njegovi otroci nikoli ne bodo spoznali babice.

V novih knjigah in dokumentarcih prihajajo na dan nove podrobnosti v zvezi z njeno smrtjo. Britanski Channel 5 je prikazal dokumentarec o dogajanju v kraljevi družini neposredno po nesreči. Tedaj so mnogi – vključno s tedanjim britanskim premierjem Tonyjem Blairom – kritizirali kraljevo družino, da ne žaluje za princeso. Posebno zato, ker so jutro po nesreči, kot da se ni zgodilo nič, odšli k maši v Balmoralu, kjer so bili na počitnicah. Priče v dokumentarci trdijo, da posebno princ Harry ni mogel razumeti, zakaj naj bi bilo vse normalno, in je očeta Charlesa večkrat vprašal, ali je mama res umrla in če je, hoče videti njeno truplo. Princ William sprva sploh ni hotel na pogreb, a ga je prepričal njegov ded princ Filip in mu zagotovil, da bo vedno stal ob njem. V drugem dokumentarnem filmu Dianina smrt: neverjetna odkritja pa trdijo, da je bil avto, s katerim se je zaletela, smrtna past, saj je že bil udeležen v prometni nesreči, v kateri se je nekajkrat prevrnil, nato pa so ga popravili, namesto da bi ga odpisali.

Seveda ne gre niti mimo novih odkritij o ljubezenskem življenju priljubljene princese. V dokumentarcu ABC Dianinih zadnjih sto dni so razkrili, da je bil ljubezen njenega življenja srčni kirurg pakistanskega rodu Hasnat Khan, ki ga je srečala v čakalnici bolnišnice dve leti pred smrtjo. Njun odnos se je odvijal daleč od oči javnosti, na njem pa ji je bilo všeč to, da rešuje ljudi, a je hkrati popolnoma običajen. Največkrat sta se dobivala v njegovem stanovanju, kjer je princesa Diana brez pomislekov likala zdravnikove srajce, v svojo palačo pa je razmestila pepelnike, saj je zdravnik veliko kadil. Razmišljala sta celo o poroki, Diana je srečala njegovo družino in preverjala, ali bi imela v Pakistanu več miru pred paparaci. Nazadnje se je zdravnik odločil, da z njo ne bi mogel živeti normalno in razmerje sta prekinila, a ostala v stikih vse do njene smrt. Hasnat Khan je o ljubezni s princeso spregovoril le, ko ga je o tem med preiskavo nesreče spraševala policija.