»S sedanjim potekom Gira sem zadovoljen. Dobro se počutim,« se, nedvomno upravičeno in zasluženo, po petnajstih dneh Gira smeji Janu Polancu. Trenutno je štirinajsti, z zaostankom 9:11 minute za Tomom Dumoulinom. Po imenih je najprijetnejše presenečenje boja za rožnato majico. Je v položaju, ki še kako spominja na dobo kranjskega rojaka Tadeja Valjavca, ki je pred štirinajstimi leti z devetim mestom dosegel najboljšo slovensko uvrstitev na italijanskem krogu.

»Dobro se zavedam, kaj vse nas še čaka. Zadnji teden bo izjemno zahteven. Ne morem reči, kako se bo odvijalo, saj je vse odvisno od voženj in regeneracije,« pravi 25-letni kolesar UAE Emirates. Priložnost se odpira na stežaj. Potem ko je v nedeljo omagal njegov kapetan Rui Costa, bo dobil vso podporo ekipe z Matejem Mohoričem na čelu. Oče Marko je že po uspehu na Etni dejal, da je tretji teden njegova priložnost. Je že znan po tem, da tritedenske napore dobro prenaša.

Kje bo Poldetov domet, bo posladek tretjega tedna za slovenske ljubitelje kolesarstva. Ostalo peterico morda čaka kakšna parada v begu in boj za preživetje. Polanc bo del velikega spektakla za rožnato majico. Dumoulin je bil v prvih 15 dneh nedvomno gospodar Gira. Ob izjemnem kronometru je hribolazcem dal vetra tudi na ciljna vzpona, vsi pa napovedujejo, da bo tretji teden drugače.

Obeta se brutalen teden. Že danes bo 220 kilometrov dolga kraljevska etapa peljala čez legendarni Mortirolo, najtežji klanec Gira, prelaz Stelvio z 2758 metri najvišji vrh in po spustu v dolino pod 900 metrov nadmorske višine še enkrat na 2505 metrov visoki prelaz Umrailpass s ciljem v dolini v Bormiu. Nič manj brutalna ni četrtkova dolomitska etapa in še tri etape s ciljem v dobro poznanih gorskih krajih Canazeiju (Fiemme), Sloveniji najbližjem Piancavallu in Asiagu. Dan za Dumoulina bo kronometer na zadnji dan.

Mnogi pričakujejo, da Dumoulina lahko ustavi le slab dan. Da Rožnati tulipan lahko »zmrzne« v gorah, s prstom kažejo na Vuelto 2015, ko se je zdel nepremagljiv, a je predzadnji dan omagal in bil šele šesti.

Mnogi ne vedo za vzrok njegovih tedanjih težav z zdravjem, kot je tedaj razkril njegov pomočnik Luka Mezgec. V bistvu Nizozemca lahko iz rožnate slečejo le težave (padec, zdravje, okvara). Nairo Quintana, Thibaut Pinot, Vincenzo Nibali morajo zaradi kronometra v nedeljo nadoknaditi mnogo več kot zgolj 2:41 do 3:40 minute zaostanka. Zagotovo se bodo spogledovali tudi med sabo. Zavezništvo med njimi, denimo med Bahrain Merida in Movistarjem, o katerem se že govori, je mogoče, a malo verjetno. Vincenzo Nibali je pod taktirko Gorazda Štanglja nekajkrat napadel, a je odnesel le trpko razočaranje. Štangelj je v izjavah zelo pomirjujoč, z vidnim pričakovanjem zadnjega tedna. Športni direktor, ki po prevoženih kilometrih na Giru sodi med sto kolesarjev v zgodovini, med redkimi tujci ve, da je treba biti potrpežljiv.