Čeprav sta matematika in fizika tesno prepleteni, sta ti dve naravoslovni vedi zdaj še bolj povezani. Vrvohodci brez strahu pred višino in z izjemnim občutkom za ravnotežje so namreč danes med obema stavbama ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko napeli vrv, v njihovem žargonu znano kot »slackline«, in se približno trideset metrov nad tlemi sprehodili od ene stavbe do druge.

Hodil po 2,5 centimetra široki vrvi

Ker je bila vrv tistim, ki so podvig ekipe vrvohodcev spremljali varno na trdnih tleh, skorajda nevidna, se je na prvi pogled zdelo, da pogumneži lebdijo v zraku. Prvi je na skrbno napeto vrv stopil študent tretjega letnika fizike Matic Noč. Pobudnik včerajšnjega dogodka je eden najboljših vrvohodcev v Sloveniji, so zapisali na fakulteti, kjer »ne pustijo vsakogar hoditi po vrvi, vsakogar pa naučijo, kaj je težišče in kaj stabilna lega«. Matic Noč se ponaša z najdaljšo prehojeno linijo nad tlemi, vodo in prepadom. V soteski Verdon na jugu Francije je namreč pred leti po vrvi prehodil več kot dvesto metrov dolgo pot.

Soteske in kanjone je danes zamenjal za urbano okolje sredi prestolnice. Previdno in z iztegnjenimi rokami je lovil ravnotežje in korak za korakom premagoval zračno razdaljo med stavbama oddelkov za matematiko in fiziko. »Opoldne smo vrv testirali, za vajo sem razdaljo tudi prehodil. Če ti uspe enkrat, ti bo tudi drugič, a bolj ko se je bližala ura začetka, večjo tremo sem imel,« je priznal Noč in tako pojasnil glasen vzklik olajšanja, ko je po uspešnem podvigu dosegel rob strehe oddelka za fiziko.

Približno trideset metrov nad tlemi je po vrvi, široki zgolj 2,5 centimetra, prehodil šestdeset metrov dolgo pot. »Še enkrat, še enkrat,« so ga navdušeno vzpodbujali študentski kolegi. »Ne morem,« se je zasmejal Noč in vrv prepustil drugim vrvohodcem.

Z adrenalinom v izpitno obdobje

Z adrenalinskim dogodkom je želel študent še bolj povezati oba oddelka, po današnjem pikniku pa so študentje vstopili v razgibano študijsko obdobje. Kmalu se bodo namreč začeli spomladanski izpiti, Univerzo v Ljubljani pa še natanko 930 dni loči od njene stoletnice.