To tradicijo je prekinil Janez Pavel II, je pa res, da so se na obiskih v tujini papeži že od leta 1929 prevažali s podarjenimi avti. Do razkošnih avtomobilov je zadržan aktualni papež Frančišek, ki pravi: »Vem, da je avtomobil nujen za sodobno življenje, a prosim vse, naj vozijo kaj bolj skromnega. Pomislijo naj na vse reveže, ki si ne morejo privoščiti niti poštenega obuvala.«

Leta 1909 je nadškof New Yorka tedanjemu papežu Piju X. želel podariti avtomobil, a je papež darilo zavrnil. Zato pa papež Frančišek ni zavrnil darila, belega renaulta 4, ki mu ga je poklonil župnik iz Verone. Katrca je danes del muzejske zbirke vozil v Vatikanu.

12 papamobilov so doslej Vatikanu podarili pri Mercedes-Benzu, prvega, šlo je za model nürburg 460 pullman, že leta 1930. Oblazinjenje je bilo svileno.

Leta 1981 je Mehmet Ali štirikrat streljal na papeža Janeza Pavla II., ki je atentat preživel. Od tedaj so papamobili obdani s celico z neprebojnim steklom. »Seveda se mi na poti lahko marsikaj zgodi. A pri svoji starosti tudi nimam več kaj izgubiti. Konec koncev pa je vse v božjih rokah,« o tovrstni zaščiti pravi papež Frančišek. Sam je razkošnega mercedesa zamenjal s hyundaijem, na obisku v ZDA pa se je prevažal z jeepom wranglerjem.

412.000 € je leta 2011 stal predelani mercedes razreda M, ki ga je na poti v tujino največkrat uporabljal papež Benedikt XVI. Steklena celica, dovolj trdna, da je kos eksplozijam, je imela tudi zalogo kisika, papež je vanjo vstopil od zadaj in se povzpel po nekaj stopnicah. Usnjeni sedež je imel obrobo iz zlata.

70.500 $ so leta 2006 na dražbi iztržili za avto, ki ga je papež uporabljal leta 1982 med obiskom Velike Britanije. Leyland Motors je papamobil naredil na osnovi malega tovornjaka, tako da so imeli gledalci boljši pogled na pontifa.

121.000 ljudi je leta 1982 pozdravilo papeža na stadionu Camp Nou v Barceloni, kamor se je pripeljal v papamobilu na osnovi seata pande.